Mesajla Hakaret Davası Nasıl Sonuçlanır?

Mesajla Hakaret Davası Nasıl Sonuçlanır?

Mesajla hakaret davası nasıl sonuçlanır sorusunun yanıtı böyle bir durum ile karşılaştığınızda nasıl bir tepki vermeniz gerektiğini bilmeniz açısından önemlidir. Türkiye’de hakaret davaları belirli ölçütlerde cezalara tabidir. Hakaret ile karşı karşıya kalan kişiler konu ile ilgili olarak adli makamlara şikâyette bulunduklarında hakareti eden kişilere bir takım yaptırımlar uygulanabilir.

Hakaret davasında uygulanacak cezanın niteliği, edilen hakarete göre değişir. Mesaj üzerinden hakaret söz konusu olduğunda delil ile birlikte savcılığa giden kişiler hakaretin ispatı ile adli süreci başlatmış olurlar. Mesajla hakaret davası nasıl sonuçlanır sorusuna daha ayrıntılı yanıt bulmak için yazının devamına göz atmanız yeterli olur.

Mesajla Hakaret Suçu Nedir?

Hakaret suçu, kişilerin onurlarını, şereflerini ya da saygınlığını herhangi bir şekilde rencide edecek her türlü söylem ve eylemlerdir. Hakaret birçok farklı şekli ile gerçekleşebilir. Herhangi bir mecra üzerinden yazılı olarak gerçekleşen kötü içerikli ifade ve söylemler mesajla hakaret olarak değerlendirilir. Hakaret aynı zamanda kişilerin yüzüne karşı da yapılabilmektedir.

Hakaret etmek, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 125 numaralı maddesine göre suçtur. Bu suç en basit hali ile bile işlendiğinde yargıda mutlaka ceza ile karşılık bulur.

Mesajla Hakaret Suç Mudur?

Hakaret içerikli her türlü söylem ve ifadeler ülkemizde suç kabul edilir. Bu doğrultuda mesaj ile gönderilen hakaretler de suç olarak kabul edilmektedir. Suçun nitelikli ya da basit mi işlenmiş olduğunun tespiti ile suçun ne şekilde ceza alacağı belirlenir. Mesajla hakaretin suç unsuru sayılabilmesi için;

  • Tehdit içeriği taşıması
  • Mağdurun herhangi bir şekilde karar verme yetisini kısıtlayacak içerikte olması
  • Kişilerin iç huzurunu bozmaya yönelik içeriğe sahip olması
  • Kişilerde endişe yaratacak nitelikte mesajlar olması

Mesajla Hakaretin Cezası Nedir?

Mesajla hakaret davası nasıl sonuçlanır konusunda bilgi edinmeden önce işlenen suçun niteliğine göre ne tür cezaların verileceği konusunu araştırmak gerekir. Mesajla hakaret basit nitelikli ise bu durumda 3 aydan başlayan süreler ile hapis cezası alma gündeme gelir. Daha basit nitelikli hakaret suçlarında az miktarlarda para cezasının verilmesi de muhtemel olur. Örneğin hafif suretler ile bu suçu işleyen kişiler davaları sonuçlandıktan sonra 20 TL’den başlayıp 73.000 TL’ye kadar para cezası ile karşılaşabilir. Suç unsurunun daha ciddi ve büyük olması ile kişiler hapis cezası ile yargılanacaktır.

Mesajla hakaret davası nasıl sonuçlanır ve mesajla hakaret suçu eğer nitelikli işlenmiş ise cezası nedir gibi sorulara yanıt arayanlar, bu suçun nitelikli olması halinde 1 ile 2 yıl arası hapis cezasının onaylanacağını bilmelidir. Kişilerin kutsal değerleri ya da din özgürlüğüne yönelik bir hakaret söz konusu olduğunda, hapis cezasının süresi de uzatılacaktır. Mesajla hakaret davasının nitelik suç unsuru olarak kabul görmesi için;

  • Kamu görevlisi olan kişilere yönelik olması ve kamu görevi ile ilgili hakaretler içermesi
  • Siyasi, sosyal, dini ya da felsefi düşünceleri hedef alıyor olması
  • Kişinin mensup olduğu din anlayışına yönelik hakaretler içermesi

Gerekir. Bu koşullardan herhangi birisinin işlenmesi ile hakaret, niteli kazanır ve suçluya verilecek ceza kriterleri değişir.

Mesajla Hakaret Hangi Durumlarda Ceza Alır?

Mesajla yapılan hakaretin suç olarak kabul görmesi, olayın hangi araçlar vasıtası ile gerçekleştiğine göre değişir. Günümüzde mesajlaşma adına hizmet veren saysız platform ve uygulama bulunmaktadır. Tercih edilecek iletişim kanalı, hakareti suç olarak göstereceği gibi, bazı mecralarda suç olarak kabul görmez. Örneğin; hakaret içeriği SMS ya da Türk uzantılı herhangi bir Whatsapp numarası üzerinden gelirse, bu durumda mağdur olan kişiler savcılığa başvuruda bulunarak hakaret davası açabilir. Ancak TikTok ya da Telegram gibi uygulamalarda herhangi bir hakaret mesajı yayınlandığında bu durum hakaret olarak değerlendirilmez. Sonuç olarak bu mecralarda hakaret unsuru oluştuğunda mağdurlar haklarını arasalar bile hakaret eden kişiye herhangi bir şekilde ceza verilmez.

Mesajla Hakaret Davaları Genelde Nasıl Sonuçlanır?

Hakaret davalarında önemli olan konu suçun ispatıdır. Hakaret ile karşı karşıya kaldığını belirten bir kişinin bu suçu ispatlaması gerekir. Adli mercilerde hakareti kanıtlayan kişiler hakaret eden tarafların mahkeme tarafından cezaya çarptırılmalarını sağlayabilir.

Mesajla hakaret davası nasıl sonuçlanır konusunda delile ihtiyacı olan kişiler bu delilleri kamera kayıtları, e-posta, SMS ya da Whatsapp kayıtları üzerinden dava dosyasına ekleyebilir. Bunun dışında hakaretin delilini ispatlamak için herhangi bir özel yol ya da yöntem izlemeye gerek olmaz.

Whatsapp’tan Hakaret Etmek Suç Mudur?

Whatsapp üzerinden herhangi bir içerik gönderildiğinde bu durum genelde gönderen kişiler tarafından ciddiye alınmaz. Bu nedenle birçok hakaret sahibi bu durumun Whatsapp belgeleri ile ispat edilmesinden ve hakaret davası açılmasından korkmaz. Ancak Whatsapp üzerinden herhangi bir hakaretin gerçekliğinin ispatı, bu durumun davaya dönüşmesine neden olabilir. Bir diğer deyişle delili olması halinde Whatsapp’tan hakaret etmek bir suçtur. Bu konu ile alakalı olarak Whatsapp üzerinden mesajla hakaret davası nasıl sonuçlanır sorusuna para cezası ya da hapis cezası ile sonuçlanır şeklinde yanıt vermek mümkündür.

Mesajla Hakaret Davası Nasıl Sonuçlanır? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

2.5/5 (2 Reviews)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.