Ceza Hukukunda Kusurluluk Ne Demek? 2023 Kusurluluk Türleri?

Ceza Hukukunda Kusurluluk Ne Demek? 2023 Kusurluluk Türleri?

Ceza hukukunda kusurluluk, suç eyleminde bulunan kişilerin eylemlerinin ne şekilde suç teşkil ettiğini belirtmek amacı ile kullanılan hukuki terimdir. Kanunlarda suç, kişilerin işlemiş oldukları kusurluluk derecelerine göre belirlenmektedir. Bu aynı zamanda kişilerin alacakları cezaların miktarını da belirlemektedir. Kişilerin eylemlerinde ne ölçüde kusurlu olduklarını belirlemektir. Eylemlerinin kusurlu olup olmadığı ve bu eylemlerin ne tür ceza gerektirdiği bu tanıma göre belirlenmektedir.

Kusurluluk belirleme, ceza hukukunda en temel prensipler arasında yer alır. Suçu işleyen kişinin sorumluluğunu ve ceza miktarını belirlemek amacı ile önem verilen kavramlar arasında yer almaktadır.

Ceza Hukukunda Kusurluluk Ne Demek?

Suçun işlenme anında kişilerin hem psikolojik hem de zihinsel durumları eylemlerinin niteliği üzerinde etkilidir. Bu durum kişilerin işledikleri suçun ne kadar öngörülebilir olduğunu belirleyerek kusurluluklarının derecesini de ortaya koyar. Kasıtla işlenen suçlar tam kusurlu olarak kabul edilen suçlardır. Bununla birlikte ihmal ya da taksir ile işlenen durumlarda kusur derecesinin daha az olduğu kabul edilmektedir. Bu bakımdan kusurluluk tanımı yapılırken mutlaka kusurluluk türlerine de yer vermek gerekir. Kusurluluk türleri şunlardır:

  • Kast
  • Taksir
  • Olası Kast
  • Bilinçli Taksir
  • Bilinçsiz Taksir

Kişilerin işledikleri suçlardan dolayı alacakları cezalar bu kusurluluk türlerine göre belirlenmektedir.

Hukuku 2023 Kusurluluk Türleri

Ceza hukukunda birden fazla kusurluluk türü bulunur. Herkes aynı suçu işlemeyeceği gibi aynı amaç doğrultusunda da suç işlemezler. Bazıları bilerek ve isteyerek suçun işlenmesine neden olurken bazı kişiler görevini hatalı yaparak istemeden zarar verebilirler. Böyle durumlarda da işlenen suçlarda kusurluluk hallerine bakılmaktadır. 2023 kusurluluk türlerini şu şekilde açıklamak mümkün olur:

  • Kast

Kast, ceza hukukunda bir suçu işlemek için kişinin bilinçli hareket etmesi ve istekli olması durumudur. Yani bir kişi bir suçu işlemek amacı ile önceden eylemlerini tasarlamış ve planlamış olmalıdır. Bununla birlikte kast suçun en yüksek kusur derecesi olarak da kabul edilmektedir. Bununla birlikte cezalandırma aşamalarında da en ağır cezalar kast ile işlenen cezalara verilmektedir.

Örnek vermek gerekir ise bir kişinin başkasını önceden planlayarak öldürmesidir. Bir silah ile kişiye planlı olarak saldırmak ve ölümüne neden olmak kast kusurluluk haline örnektir. Bunun yanında bir başkasının malına zarar vermek için önceden plan yapmak da yine kast durumuna örnektir. En basit tanımı ile kişilerin suçu bilerek ve isteyerek işlemesi halidir. Diğer kusurluluk durumlarına göre de daha ağır cezalar verilmektedir.

  • Taksir

Taksir de kusurluluk halleri arasında yer alır. Bu kusurluluk durumu kişilerin suç işlemek istemedikleri ancak dikkat etmedikleri ya da özensiz davrandıkları durumlarda bir suçun işlenmesi halinde ortaya çıkar. Taksir kusurluluk türleri içinde kusur şekli olarak bilinir. Ancak kasten suç işleme ile aynı cezai sonuçlar doğurmamaktadır.

Örnek vermek gerekir ise bir sürücünün trafik kurallarına uygun hareket etmeyerek ve dikkatsiz araç kullanarak yayaya çarparak hayatına son vermesi taksir kusurluluk halini ortaya çıkarır. Çünkü sürücü burada suçu işlemek istememiştir. Ancak yine de dikkatsiz davranarak birinin hayatına son verilmiş olması suç işlenmesine neden olmuştur.

  • Olası Kast

Olası kast, bir cinayetin işlenmesinde suça doğrudan ortak olunmasa da bu suçun işlenmesine zemin hazırlamaktır. Suçu işleyen kişilere bilerek ya da isteyerek yardım ve yataklık yapmak olarak da tanımlanabilir.

Örnek olarak ise; bir cinayetin işlenmesi esnasında cinayet işleyen kişilere araç bulan ya da silah veren kişiler olası kast kusurluluk halini ortaya çıkarırlar.

  • Bilinçli Taksir

Bilinçli taksir, kişilerin suçu işleme sırasında kasten değil de özensiz ve dikkatsiz davranmaları durumunda suç işleme durumudur. Normal taksir ile çok benzerdir. Ancak burada suç işleyen kişinin özel durumuna göre birtakım ağır cezaların verilmesine neden olabilir. Normal taksirden farklı olarak suçun işlenmesindeki kusurlu davranışların suçu işleyen kişiler tarafından öngörülmesine rağmen risk alarak bu davranışlara devam etmesidir. Örnek olarak ise bir sürücünün alkollü olarak araç kullanması neticesinde bilinçli taksir kusurluluk durumunu ortaya çıkarır.

  • Bilinçsiz Taksir

Suçun işlenmesi halinde kişilerin kasıtlı olarak değil bilinçsiz hareket etmesi sonrasında ortaya çıkan kusurluluk türüdür. Bu durum suç işlemeden önce kişilerin riskleri fark etmemesi halinde gereken önlemleri almayarak suçun oluşmasına sebebiyet vermesidir. Örnek olarak trafik kurallarına uyulmaması ve hız limitlerinin aşılarak özensiz araç kullanımı bilinçsiz taksir durumuna neden olabilir.

Kısacası bu kusurluluk durumu normal taksir gibi kusurlu davranışlar sonrasında ortaya çıkar. Suçu işleyen kişinin kasıtlı olarak bir niyeti olmadığı için cezaları da normal taksirli suçlara göre hafif olabilmektedir.

Ceza Hukukunda Kusurluluk Ne Demek? 2023 Kusurluluk Türleri? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.