Hakaret Davasında İzinsiz Ses Kaydı Mahkemede Delil Olur Mu?

Hakaret Davasında İzinsiz Ses Kaydı Mahkemede Delil Olur Mu?

Hakaret davasında izinsiz ses kaydı mahkemede delil olur mu sorusunun yanıtı mahkemeye delil olarak ses kaydı sunulacağı durumlarda kayıt henüz alınmadan önce araştırılmalıdır. Şayet ses kayıtlarının birçok dava dosyasında geçersiz görüldüğü ve davayı etkilemediği bilinir. Özellikle boşanma davalarında gündeme gelen ses kayıtları, niteliğine bağlı olarak birçok farklı davada delil olarak tercih edilebilir. Hakaret davasında izinsiz ses kaydı mahkemede delil olur mu sorusunun yanıtı ile hangi koşullarda ses kaydının geçerli olacağı öğrenilebilir ve delil bu kriterlere göre elde edilerek mahkemeye sunulabilir.

Ses Kaydı Mahkemeye Delil Olur Mu?

Ses kayıtları özellikle hukuki olaylarda suçu ispat etmek için en fazla tercih edilen deliller arasında yer alır. Ses kayıtları mahkemede delil olur mu sorusu bu anlamda birçok davacı ve davalı tarafından araştırılır. Ses kaydının mahkeme tarafından delil kabul edilmesi için hukuka uygun içeriklere sahip olması ve hukuka uygun yollar ile kayda alınmış olması gerekir. Bu şekilde olayı aydınlatır ve davanın seyrini değiştirebilir. Hakaret davasında izinsiz ses kaydı mahkemede delil olur mu sorusunun yanıtı istisnalara göre değişmektedir.

Ses Kaydı Hangi Durumlarda Delil Kabul Edilir?

Hakaret davasında izinsiz ses kaydı mahkemede delil olur mu sorusuna yanıt aranırken, alınan ses kaydının ortam özelliklerinin ön plana çıkacağı bilinmelidir. Yani eğer davaya delil olacak kayıt gizli koşullarda alındıysa ve kayıtta sesi bulunan kişiler kayıttan haberdar değilse bu kayıt delil olarak kabul edilmez. Ancak alenen alınan kayıtlarda, bir nevi ses ile itirafta bulunan ya da ifadesi bulunan kişinin ses kaydından haberi olursa, bu kayıt delil olarak dava dosyasına girebilir.

Hakaret davasında izinsiz ses kaydı mahkemede delil olur mu sorusu bazı durumlarda istisnalara tabi olarak yanıtlanabilir. Mahkemenin belirlediği koşullar çerçevesinde kaydın istisna kabul edilmesi halinde dava dosyasına bu kayıtlar delil olarak eklenebilir.

Hakaret davasında izinsiz ses kaydı mahkemede delil olur mu sorusunun yanıtı istisnalara tabidir. Örneğin davada eğer gizli ses kaydı haricinde delil toplamak mümkün olmazsa bu durumda gizli ses kaydı alınması mahkeme tarafından da talep edilebilir. İzinsiz ses kayıtlarının mahkeme tarafından delil kabul edildiği istisnai durumlar aşağıdaki gibidir;

  • Ortada eğer şantaj durumu varsa bu durumda şantajı ispatlamak için gizli ses kayıtlarına ihtiyaç duyulabilir.
  • Tehdit davalarında gizli ses kayıtları delil olarak kabul edilmektedir.
  • Davaya konu olan taraf eğer haksız iftira ile karşı karşıya ise karşı tarafından gizli ses kaydı alması talep edilebilir.
  • Boşanma davalarında eğer taraflardan birisine karşı sadakatsizlik suçlaması yapılacaksa bu durumun ispatı için mahkeme gizli ses kaydı ya da görüntü isteyebilir.

Yukarıda bahsi geçen konular söz konusu olduğunda hakaret davasında izinsiz ses kaydı mahkemede delil olur mu sorusunun yanıtı evet şeklinde olur. Bunun dışında getirilecek ses kayıtları birçok durumda baskı altında alınmış olma düşüncesi yaratacağından dolayı delil olarak kabul edilmez.

Ses Kaydı Hangi Durumlarda Delil Sayılmaz?

Mahkemeye sunulan delilin geçerlilik kazanması için kanuna uygun koşullarda elde edilmiş olması gerekir. Ses kayıtları bu hususta çok ince bir çizgide yer alır. Ses kayıtları bazı özel ve hassas davalarda delil olarak kabul görürken, birçok davada ise kabul edilmez. Ses kayıtları eğer ki;

  • Kanuna aykırı yöntemleri ile elde edilmişse
  • Baskı yaparak kayıt altına alınmışsa
  • Tehdit usulü ile kaydedilmişse
  • Casus yazılımlar kullanılarak kayda alındıysa

TCK gereği direk geçersiz kabul edilir. Özel hayatın gizliliği nedeni ile kabul edilmeyen ses kayıtları aynı zamanda suç unsuru olarak değerlendirilmektedir. Yasa dışı yollardan kayda alınan sesler, şikâyet edilmesi halinde kişilerin ceza almasına neden olabilir.

İzinsiz Ses Kaydı Almak Suç Mu?

Ses kaydının mahkemelerde delil olarak kullanılması birçok durumda uygun bulunmaz. TCK 132. Madde gereğince ses kaydı almak, haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek anlamı taşır. İki kişi arasında geçen konuşmaların dinlenmesi ve üçüncü bir kişiye dinletilmesi hukuken uygun değildir. Bu nedenle TCK 134. Madde gereği izinsiz ses kaydı almak bir nevi suç olarak kabul edilir. Gizli koşullarda kişilerin haberi olmadan alınan ses kayıtlarının bu nedenlerden dolayı mahkemeye sunulması uygun bulunmaz. Bu durumda delil olarak sunulan kayıt, kaydı alan kişilerin soruşturma ile karşı karşıya kalmalarına neden olabilir.

Hakaret Davasında İzinsiz Ses Kaydı Mahkemede Delil Olur Mu? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

0/5 (0 Reviews)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.