Hakaret Davası Nasıl Sonuçlanır?

Hakaret Davası Nasıl Sonuçlanır?

Hakaret davası nasıl sonuçlanır sorusu suçun niteliğine ve davanın sürecine göre yanıtlanabilir. Böyle durumlarda ilk olarak suçun basit ya da nitelikli olması dikkate alınmaktadır. Hakaret suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 125. Maddesinde düzenlenen bir suçtur. Hakaret, kişilerin şeref, saygınlık ve onurunun rencide edilmesine neden olabilecek sözlerin söylenmesi ya da davranışların meydana getirilmesidir. Böyle durumlarda hakarete uğrayan kişiler hakaret davası açarak haklarını arayabilirler. Mağdurun başkalarının gözü önünde küçük düşürülmesi hakaret olarak kabul edilmektedir.

Hakaret suçu ile kişiler hakarete uğradıklarında sosyal saygınlıkları ve şerefleri hukuksal olarak koruma altına alınmaktadır. Böyle durumlarda kişilerin şeref hakkı iç şeref ve dış şeref olmak üzere 2 farklı şekilde değerlendirilmektedir. Bunlardan ilki iç şereftir ve kişilerin kendisine biçtiği değerdir. Dış şeref ise bireye diğer kişilerin biçmiş olduğu şereftir. Daha doğrusu kişilere başka kişiler tarafından verilen saygıyı ifade eden bir durumdur.

Hakaret Davası Nasıl Açılır?

Hakaret suçu işlendiğinde bu suçu işleyen kişilerin gerekli cezaları alabilmeleri için mutlaka dava açılması gerekir. Çünkü hakaret suçları şikayete bağlı suçlardır. Kişilerin şikayeti olmadan açılmamaktadır. Ancak bu konunun da kendine göre birtakım istisnaları bulunmaktadır. Şikayet davasının nasıl açılacağı hakkında ise şunları söylemek mümkündür:

  • Kişilerin ilk olarak şikayette bulunması gerekir.
  • Bazı durumlarda ise Cumhuriyet savcısı bu davaları re’sen açmaktadır.
  • Ceza davası şikayete tabi olan bir dava olsa da kamu davası niteliği de taşımaktadır.
  • Cumhuriyet savcısı açılan davayı sonuna kadar takip etmektedir.
  • Hakaret suçunun işlendiği yerin mahkemesinde dava açılmalıdır.
  • Yetkili mahkeme ise Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
  • Bu süreçte iki farklı dava açılabilir. Birisi ceza diğeri de tazminat davalarıdır.

Bu detaylara dikkat ederek hakaret davasının açılması sağlanabilir. Bu süreçte kişiler ilk olarak uzlaştırmacıya gönderilmektedir. Eğer uzlaşma olmaz ise dava açılarak belli bir süre sonra sonuca bağlanmaktadır.

Hakaret Davası Nasıl Sonuçlanmaktadır?

Hakaret davası nasıl sonuçlanır sorusuna yanıt verebilmek için davanın tüm detaylarını bilmek önem taşır. Davanın sonrasında ceza verilmektedir. Ancak bu süreçte hükmün açıklanmasının geri bırakılması şartları bulunuyor ise mahkeme 5 yıl kasti olarak aynı suçu işlemediğinde cezayı silebileceğini belirtir. Ancak ceza mahkemesinden sonra genelde hakaret suçu karşısında mağdur olan kişiler hukuk davası altında manevi tazminat davası açma yoluna gidebilirler.

Bununla birlikte hakaret suçu nedeniyle açılan davada eğer kişinin suçu ispat edilemez ise ceza verilmemektedir. Bununla birlikte hakaret suçunun ispatlanması durumunda bu eylemin nitelikli olup olmadığına da bakılmaktadır. Aynı zamanda ceza indirip olabileceği ya da olamayacağı da dikkate alınacak unsurlar arasında yer almaktadır.

Nitelikli Hakaret Suçu Cezası Nedir?

Nitelikli hakaret suçu meydana geldiğinde bu suçun cezası 1 ile 2 yıl arasında verilmektedir. Bununla birlikte mağdurun kamu görevlisi olması da hakaretin görevinden dolayı yapılmış olması da suçun cezasına etki eden faktörler arasında yer alır. Buna ek olarak bu kişinin dinin kutsal değerlerine ya da din özgürlüğünün kullanılmasına karşın hakaret edilmesi de yine ağırlaştırılmış nitelikli hakaret suçu olarak kabul edilen durumlardan biridir.

Alenen İşlenen Hakaret Suçunun Cezası Nedir?

Hakaretin aleni bir şekilde işlenmesi durumunda cezanın 1/6 oranında artırılmasına neden olan bir durumdur. Bir sokak ortasında bağırarak hakaret etmek bu suça örnek teşkil etmektedir. Aynı zamanda TV programında da yapılan hakaretler alenen işlenen bir hakaret suçu olarak kabul edilmektedir.

Aleni olarak hakaretin gerçekleşmiş kabul edilmesi için herhangi bir sınırlama bulunmaz. Böyle bir durumda herkese açık bir alanda işlenmiş olması gerekmektedir. Bununla birlikte herkese açıklık kavramı zamanla değişime uğrayabilir. Örneğin evden atılan bir mesaj sosyal medyada herkesin görebileceği şekilde aleni olarak değerlendirilmektedir.

Kurul Halinde Çalışan Kamu Görevlilerine Hakaret Suçu Cezası Nedir?

Hakaret suçu kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı da işlenebilir. Böyle durumlarda kamu görevlilerine görevlerinden dolayı işlenen suç zincirleme suç hükümlerine girmektedir. Cezanın miktarı böyle durumlarda ¼ ‘ten 3/4‘e kadar artırılabilmektedir. Örnek vermek gerekir ise kamu görevi gören bir disiplin kurulu heyetine karşı ya da mahkeme heyetine karşı bir hakaret suçu işlenebilir. Bu da nitelikli şeklinden dolayı cezanın artırılmasına neden olabilmektedir.

Hakaret Davası Nasıl Sonuçlanır? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

0/5 (0 Reviews)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.