Ceza Hukukuna Egemen Olan İlkeler Nedir?

Ceza Hukukuna Egemen Olan İlkeler Nedir?

Ceza hukukuna egemen olan ilkeler en temel değerleri oluşturmaktadır. Ceza yargılamalarının adil, etkilki ve insan haklarına uygun şekilde yürütülmesinde bu ilkelerin büyük bir önemi bulunmaktadır. Ceza hukukunun en temel ilkeleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Yasallık
  • Kusursuz ceza olmaz ilkesi
  • Cezaların şahsiliği ilkesi
  • Hümanizm ilkesi
  • Hukuk devleti ilkesi

Bu ilkelerin her birinin ceza hukukunda temel değerler arasında yer aldığı söylenebilir. Her birini tek tek açıklamak mümkün olabilir.

Yasallık İlkesi Nedir?

Yasallık ilkesi suç olarak nitelendirilen yaptırımın yasayla belirlenmesi durumunda ortaya çıkan ilkedir. Biçimsel ve maddi kanunilik ilkesi olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır. Maddi kanunililik ilkesine göre sosyal açıdan tüm durumlar cezalandırılmaktadır. Ancak sosyal açıda değerlendirilmeyenler cezalandırılmamaktadır. Şekli kanunilik ilkesine göre ise kanunda gösterilmeyen hiçbir fiil suç olarak nitelendirilemez. Ancak kanunda gösterilen suçlar cezalara uygulanabilmektedir. Yasallık ilkesi de Anayasanın 38. Maddesine ve Türk Ceza Kanunun 2. Maddesine göre düzenlenmiştir.

Kanunsuz Suç Olmaz İlkesi Nedir?

Suç oluşturacak olan tüm davranışların kusurlu olması oldukça önemlidir. Modern ceza kanunu kusursuz sorumluluk ilkesi yerine subjektif sorumluluğu kabul eder. Herkes kendi kusura göre cezalandırılmak zorundadır. Kusur faile kast ya da taksir ile bağlanmıştır. Bu ilkenin sonuçları ise şunlardır:

  • Fail kusursuz hareketi sonucu cezalandırılmaz.
  • Ceza failin kusur ile orantılı şekilde verilmektedir.
  • Ceza hukuku faili yerine eylemi esas almaktadır.

Sonuçlarına ulaşılabilir.

Cezaların Kişiselliği İlkesi Nedir?

Cezaların kişiselliği ise bu sorun sorumluluğunun şahsi olduğunu belirtir. Kişiler başkasının fiillerinden dolayı kesinlikle sorumlu değildir. Tüzel kişiler hakkında da ceza yaptırımı uygulanması mümkün olmaz. Bu ilkeye göre bir başkasının işlemiş olduğu suçtan dolayı başka bir başkasının suçlu tutulmaması gerektiği üzerinde durulmaktadır.

Hümanizm İlkesi Nedir?

Hümanizm ilkesi de ceza alan kişilerin yeniden topluma kazandırılmasına yönelik bir ilkedir. Bu ilke ile kişiler insanlık onuruna aykırı hareket ya da filler karşısında korunmaktadır. Ceza ve Güvenlik Tedbirleri İnfazı Hakkında Kanunun 3. Maddesine dayanarak bir ceza verilirken de cezaların infazı gerçekleştirilirken de mutlaka suç işleyen kişilerin yeniden sosyalleştirilmesi amaçlanır. Bu nedenle de insan haysiyeti ile bağdaşmayan hiçbir cezaya izin verilmez.

Hukuk Devleti İlkesi Nedir?

Anayasanın 2. Maddesine göre hukuk devleti ilkesi açık ve net olarak açıklanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru ve mili dayanışma içerisinde adalete bağlı olarak insan haklarına tamamen saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı bir sosyal hukuk devletidir. Bu ilkeye göre ceza hukuku düzenleme ve uygulamalarında her zaman eşitlik ve orantılılık söz konusudur. Aynı zamanda yaptırımların ve infazın kesinlikle aşağılayıcı nitelikte olmaması da önem verilen konular içerisindedir. Hukuk devleti ilkesine göre herkes eşit haklara sahiptir. Aynı zamanda erişilebilir yargısal korunma sağlanmaktadır. Bu kapsamda kişiler eylemin niteliğine göre ceza almaktadır.

Ceza Hukukuna Egemen Olan İlkeler Nedir? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.