Bilişim Suçları Hangi Mahkeme Bakar?

Bilişim Suçları Hangi Mahkeme Bakar?

Bilişim suçları hangi mahkeme bakar sorusuna bulacağınız yanıt ile bu konuda bilinçlenebilir ve olası bir bilişim suçu ile karşılaştığınızda nerelere başvuracağınızı öğrenebilirsiniz. Bilişim suçları bir diğer tabirle siber suçlar olarak da nitelendirilir. Bilgisayar başta olmak üzere her türlü teknolojik cihaz kullanılarak işlenen suçlar bilişim suçu kapsamında değerlendirilir. Pos makinesi de dâhil olmak üzere internet üzerinden işlenen bu suçlar kişilerin kişisel bilgilerinin çalınması sureti ile gerçekleşir. Buna ek olarak kişilerin onayı olmadan kedi ya da hesap kartlarına ait bilgiler çalınır ve kişilerin kullandıkları hesaplar tehlike altına girer.

Bilişim suçlarını kapsayan davalar, bu suçu işleyen kişilerin ceza almalarını ve mağdurların bilgi güvenliğinin yeniden sağlanmasını maçlar. Bilişim suçları hangi mahkeme bakar sorusuna yanıt bulunduktan sonra ilgili mahkemelere başvuruda bulunarak şikâyet dilekçesi vermek ve adli süreci başlatmak mümkün olabilmektedir.

Bilişim Suçları Mahkemesi Nedir?

Yeni düzenlenen adli reformlar ile birlikte bilişim suçları da artık ayrı alanlarda değerlendirilir. Bu kapsamda bilişim mahkemeleri, bu tür siber suçlara ait davaların görülmesi için kurulmuştur. 5237 numaralı TCK’da yer alan özel kanunlar sayesinde bilişim suçları davaları birbirinden farklı cezalar ile sonuçlandırılır.

Bilişim suçları, geçmiş dönemlerde asliye mahkemelerinde görülen davalar arasında yer almıştır. Bunun yanında bazı bilişim suçları da normal ağır ceza mahkemelerinde görülmüştür. Bilişim davalarının belirli bir uzmanlık alanına bağlı olarak görülmesi önemlidir. Ciddi suçlar arasında yer alması nedeniyle bu davalar en özel davalar arasında yer alır. Günümüzde bilişim mağdurları, bağlı bulundukları şehirde hizmet yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet dilekçesi ile başvuruda bulunarak resmi dava sürecini başlatabilirler.

Bilişim Mahkemelerinde Hangi Davalar Görülür?

HSK genel hükümlerine göre bilişim alanına giren her türlü suç, bilişim mahkemelerinde görülmeye açıktır. Türk Ceza Kanunu’nda yapılan son değişiklikler ile birlikte, bilişim mahkemelerinde davalara konu olan başlıca suçlar aşağıdadır;

  • Kişilerin kendilerini herhangi bir kurum ya da kamu görevlisi olarak tanıtması sureti ile diğer kişileri nitelikli şekilde dolandırması
  • Bilişim sistemlerinden herhangi birisini kullanarak nitelikli hırsızlık ya da dolandırıcılık yapmak
  • Herhangi bir bilişim sistemine zarar verme, sisteme erişimi engelleme ya da sistemi değiştirme
  • Kişilere ait kredi kartı ya da hesap kartı bilgilerini çalarak kişilerden izinsiz kullanma
  • Kullanılması yasalarla yasaklanmış her türlü cihaz ve programların kullanılması
  • Haksız menfaate neden olacak şekilde kişilerin öz bilgilerini kullanma
  • Elektronik para dolandırıcılığı
  • Bahis oynama sureti ile dolandırıcılık

Bilişim mahkemeleri bilim ile alakalı bütün davaların görüldüğü ve cezaya bağlandığı adli makamlardır. Türk Ceza Kanunu içerisinde yer alan düzenlemelere göre herhangi bir bilişim suçu işlendiğinde bu durum dava detaylarına göre kişisel olarak sonuçlanabileceği gibi kamu davası haline de dönüşebilir.

Bilişim Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?

Bilişim suçları hangi mahkeme bakar sorusuna yanıt arayanlar bu suçların davaya dönüştüğü durumda ne kadar sürede sonuçlandığını da merak eder. Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğinde bilişim suçları Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılır. Yapılacak resmi şikâyet başvurusunun ardından gerekli olması halinde savcılık konuya dâhil olur. Emniyet birimleri aracılığı ile siber suç bürolarına da gerekli şikâyetlerin yapılması mümkün olur.

Suçun içeriğinde eğer kamuyu ilgilendiren bir konu varsa bu durumda savcılık otomatik olarak devreye girer. Unun haricinde avukatlar ile de konu ile ilgili görüşmeler yapılır. Doğrudan dava süreci hakkında edinilecek bilgiler ile davanın seyri yakından takip edilir.

Bilişim suçu davaları davanın aciliyetine ve niteliğine göre değişir. Avukat gerekliliğinin yüksek olduğu bilişim davalarında sonuçlanma süresi 300 gün ile 390 gün aralığında değişir.

Bilişim Suçları Hangi Mahkeme Bakar? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

0/5 (0 Reviews)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.