Hakkımda Hakaret Davası Açılmış Ne Yapmalıyım?

Hakkımda Hakaret Davası Açılmış Ne Yapmalıyım?

Hakkımda hakaret davası açılmış ne yapmalıyım sorusu günümüzde birçok kişinin başını ağrıtan konular arasında yer almaktadır. Hakkınızda açılmış bir hakaret davası var ise böyle durumlarda ceza alabileceğinizi bilmeniz gerekir. Eğer hakaret suçunu gerçekten işlemişseniz suçun ağırlığına göre bir ceza alabilirsiniz. Ancak böyle durumlarda uzman bir avukat ile çalışmak her bakımdan avantajlıdır. Çünkü hakaret davalarında kişiler farklı açılardan çeşitli mağduriyetler yaşayabilirler. Para cezası, hapis cezası gibi farklı ceza türleri olan suçlardır.

Bu bakımdan hakaret davalarının tüm detaylarını bilmek gerekir. Hakaret suçu işlenmiş ise karşı taraf şikayete dayalı olarak sizlere dava açabilirler. Hatta ceza davası yanında maddi ve manevi tazminat davası da açabilirler. Böyle durumlarda profesyonel bir avukat ile çalışmak sizlere birçok farklı açıdan avantaj sağlar. Avukatınız konu ile ilgili olarak en doğru bilgilere sahip olan kişilerdir. Ne yapılması gerektiği hakkında da sizleri bilinçlendirecektir.

Hakaret davası açan kişiler ile kesinlikle bu süreçte iletişime geçmekten kaçınmalısınız. Böyle durumlar sorunlarınızın daha da büyümesine sebebiyet verecektir. Uzman bir avukat ile görüştüğünüzde avukatınız da böyle bir durumda karşı taraf ile iletişime geçmemeniz gerektiğini sizlere belirtecektir.

Hakaret Davası Nedir? Neden Açılır?

Hakaret davası karşı tarafın haysiyetini, onurunu, duygularını rencide edecek söz ve davranışlar karşısında mağdur olan kişilerin açmış olduğu bir dava türüdür. Bu davaya konu olan suçlar TCK’nın 125. Maddesinde detaylı olarak tanımlanmıştır. Davanın açılma nedeni ise hakarete uğrayan kişinin manevi anlamda mağdur olmasıdır. Kişileri itibarsızlaştırmak, aşağılamak ya da küçük düşürmek amacı ile yapılan birçok ifade hakaret davası konusuna girmektedir. Hakaret davaları hakkında şunlar söylenebilir:

  • Hakaret davaları şikayete bağlı olarak açılmaktadır.
  • Ancak kamu görevlisi olan birine yapılan hakaretlerde Cumhuriyet Savcısı re’sen de açabilir.
  • Hakaret suçları kişilerin birey olmaktan kaynaklı olarak kişilik haklarına doğrudan yapılan bir saldırı olarak kabul edilmektedir.
  • Davalar Asliye Ceza Mahkemesinde açılmaktadır.

Bu davalar suçun işlendiği yer mahkemesinde görülmektedir. Hakaret yüz yüze olabileceği gibi sosyal medya üzerinden de yapılabilir. Emniyet birimlerine ya da savcılığa şikayet edilebilir. Bununla birlikte soruşturma ve kovuşturma sonucunda suçun gerçekleştiği ispatlanırsa savcılık tarafından iddianame hazırlanmaktadır. Bu iddianame mahkemeye gönderilmektedir.

Hakaret Suçunda Soruşturma Nasıl Başlar?

Hakaret davalarının açılabilmesi için şikayette bulunmak büyük bir önem taşımaktadır. Beyanına başvurulan mağdura birtakım sorular sorulmaktadır. Hakaret suçlarında soruşturma şu şekilde başlamaktadır:

  • Olayın nerede olduğu
  • Ne zaman gerçekleşmiş olduğu
  • Eylemin kimler tarafından yapılmış olduğu
  • Eylemin ne şekilde yapılmış olduğu
  • Eylemin üçüncü kişiler tarafından duyulup duyulmamış olması
  • Eyleme tanık olan kişilerin kimlik ve adreslerine dair bilgileri
  • Eyleme neden olan ve dayanak oluşturan tüm durumlar
  • Şüpheli tarafından sarf edilen sözlerin tam olarak neler olduğu
  • Mağdurun kamu görevlisi olup olmaması
  • Suçun telefonda işlenmiş ise kendisine ait olan telefon numaraları ve olay tarihli iletişimin tespitine rıza gösterip göstermemesi
  • Sosyal medya aracılığı ile işlenmiş ise kişiye ait sosyal medya hesaplarına dair bilgiler
  • Suç telefon görüşmesi sırasında işlenmiş ise sözlerin söylenmesi anında kendisinin nerede olduğu gibi durumlar
  • Eyleme karşılık verilmiş mi verilmemiş mi
  • Eylemin yüze karşı mı işlendiği
  • Şüpheliden şikayetçi olup olmadığı

Gibi durumlar mağdura sorulmaktadır. Mağdur şikayetçi olur ise hakaret eden hakkında bir dava açılmaktadır. Böyle durumlarda mağdur olduğu kadar hakkında dava açılan kişi de dava için bir avukat ile anlaşabilir. Özellikle hakkında dava açılan kişinin avukat ile anlaşması haklarının korunması ve yüksek tazminat cezası almaması açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Şahsıma Hakaret Davası Açılırsa Ne Olur?

Şahsınıza açılan hakaret davası açıldığında soruşturma ve kovuşturma süreci sonrasında eğer suç işlediğiniz kesinleşir ise cezaya hükmolunmaktadır. Böyle durumlarda alacağınız cezanın tutarı işlenen suçun ağırlığı ile doğru orantılıdır. Kamu görevlisi olan birine karşı eğer hakaret suçu işlemişseniz 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası alabilirsiniz. Bu ceza para cezası da olabilmektedir. Hakaret suçları şikayete tabidir. Yani karşı tarafın sizin hakkınızda bir dava açması gerekmektedir. Bu dava açılmamış ise hakaret suçu nedeniyle mahkemeye gitmezsiniz.

Ancak bir kamu görevlisine karşı bu suçu işlerseniz şikayet olmasa da savcı bu davayı açabilme yetkisine sahiptir. Birine mesaj ile küfür ederek hakarette bulunursanız bu durumda cezanız 3 aydan 2 yıla kadar hapis ya da adli para cezası olacaktır. Aleni bir ortam olmaması nedeniyle böyle durumlarda cezanın artırımı söz konusu olmaz. Sosyal medya gibi ortamlarda aleni şekilde işlenen cezalarda ise ceza 1/6 oranında artırılabilmektedir.

Hakkımda Hakaret Davası Açılmış Ne Yapmalıyım? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.