Bilişim Suçları Nereye Nasıl Şikayet Edilir?

Bilişim Suçları Nereye Nasıl Şikayet Edilir?

Bilişim suçları nereye nasıl şikâyet edilir sorusu sürekli araştırılır. Bilişim suçları hakkında detaylı biliye sahip olduktan sonra bu suçlarla karşılaşılması durumunda nereye şikâyet edilmesi gerektiği daha iyi anlaşılır. Bilişim suçları nereye nasıl şikâyet edilir sorusuna yanıt arayanlar öğrendikleri bilgiler sonrasında yaşadıkları şehirlerin adli makamlarına giderek buradan şikâyet dilekçelerini oluşturabilir. Yapılan şikâyet başvurusu kısa sürede değerlendirmeye alınacak ve değişken cezalar ile sonuçlandırılacaktır.

Bilişim Suçlarını Şikâyet

Bilişim suçu, bilgisayar verileri ya da sistemleri kullanılarak ya da direk bu sistemlere karşı yapılan her türlü suçtur. Standart koşullarda düzenli şekilde çalışan bilişim sistemlerinde aksaklık meydana getirecek her türlü girişim bilişim suçu olarak değerlendirilir. Bilişim, terim olarak oldukça geniş bir çerçevede değerlendirilir. Bu anlamda bilişim suçları oldukça çeşitlidir.

Bilişim hakkında yeterli bilgiye sahip olduktan sonra bilişim suçları nereye şikâyet edilir sorusuna yanıt arayabilirsiniz. Bilişim suçları şikâyeti hakkında bütün detaylar 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu içerisinde yer alır. Bilişim açısından değerlendirilen bu olayda yapılan işlemin suç teşkil edip etmediği önemlidir. Ortada eğer şikâyeti gerektirecek bir durum varsa olay olduktan sonra 6 ay içerisinde şikâyet dilekçesinin verilmesi gerekir. 6 aydan sonraki sürede yapılan bilişim suçu, suç unsuru olmaktan çıkar.

Bilişim suçu şikâyet süresi mağdur olan kişinin fiili ve failin kimler olduğunu bildiği andan itibaren başlar. Suç eğer birden fazla kişi tarafından işlendiyse, şikâyet için belirlenen süre diğer mağdurlar için de geçerlidir. Bilişim suçlarının şikâyete tabi olmadığı durumlarda bu suçlar takip gerektiren konular olduğu için 6 ay geçerlilik süresi bulunmaz.

Bilişim Suçları Şikâyeti Ne Zaman Sonuçlanır?

Bilişim suçları nereye nasıl şikâyet edilir ve ne zaman sonuçlanır sorularının yanıtı adli makamların ilerleyişine çalışma yoğunluğuna göre değişir. Ancak genel anlamda bilişim suçları ile ilgili açılan bir davanın sonuçlanma süresi Adalet Bakanlığı’nın belirlediği süreye göre değişmekle birlikte 300 ila 390 gün aralığındadır. Bilişim suçları davaları eğer avukat eşliğinde gerçekleşecekse bu süre değişiklik gösterir ve daha da kısalır. Bilinen başlıca bilişim suçları aşağıdaki şekilde özetlenebilir;

  • Siber savaş
  • Siber terörizm
  • İnternet, bilgisayar ya da telefon araçları ile dolandırıcılık
  • Bilgisayar ya da diğer sistemlere virüs bulaştırmak
  • Verileri çalmak
  • Yasak olan cihaz ve sistemlerin kullanılması
  • Diğer kişilere ait özel bilgi ve verilere ulaşmak
  • Kredi kartı ve banka bilgilerinin kötü amaçlar ile kullanılması
  • Kötü amaçlı yazılımlar yapmak

Bilişim suçları ile ilgili şikâyetler şehirlerde bulunan Cumhuriyet Başsavcılığına iletilir. Bilişim suçu ile karşı karşıya kalan mağdurlar bu süreçte bir avukattan destek alarak bu süreci hem daha hızlı hem de daha bilinçli şekilde geçirebilir. Alınacak bir avukat desteği davanın daha kolay ilerlemesini sağlayabileceği gibi, her anlamda mağdura sayısız fayda sağlayacaktır.

Bilişim Suçları Şikâyet Dilekçesi

Bilişim suçları, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak her geçen gün daha fazla yelpazeye ayrılır. Bu nedenle bilişim suçlarında dilekçe ve konu detayı önemlidir. Bu sayede işlenen suç açık şekilde dilekçede belirtilir ve zaman aşımı olmadan doğrudan onunun takibe alınması sağlanır.

Bilişim suçları nereye nasıl şikâyet edilir sorusuna yanıt arayanlar şikâyetin dilekçe ile adli makamlara sunulması gerektiğini bilmelidir. Şikâyet dilekçesi hazırlarken de en önemli konu suçun işlendiği zamanın tespitidir. Eğer mümkünse dakika bilgisine kadar tespit edilmeli ve bu bilgiler şikâyet dilekçesinde açıkça yer almalıdır.

Bilişim suçu işlendiğini ortaya koyan bütün delillerin de dilekçede açıkça yer alması gerekir. Bilgisayar çıktısı ya da diğer materyaller ek şeklinde mutlaka dilekçeye eklenmelidir. Bu tür ispatlar dilekçenin geçerlilik kazanmasına yardımcı olur.

Bilişim suçunu işleyen kişinin kimlik ve adres bilgileri belli ise bu bilgiler şikâyet dilekçesi bitiminde bulunmalıdır. Eğer bu kişi veya kişiler hakkında yeterli bilgi yoksa bile yine de şikâyet dilekçesi bu bilgiler olmadan da hazırlanabilir. Böyle bir durumda şüphelilere ait bilgiler IP adresleri ya da diğer yollar aracılığı ile yetkili makamlar tarafından tespit edilebilir.

Bilişim Suçları Şikâyet Dilekçe Örneği

Bilişim suçlarına dair bir dilekçe yazılmak istendiğinde aşağıdaki örnek dilekçe gözden geçirilebilir;

………………….. Cumhuriyet Başsavcılığına (Boşluk kısmına ikamet edilen il yazılmalıdır)

MÜŞTEKİ:

ADRES:

VEKİLİ:

ADRES:

ŞÜPHELİ:

SUÇ:

SUÇ TARİHİ ve YERİ:

DELİLLER:

İLGİLİ YASA MADDELERİ:

AÇIKLAMALAR: (Bu alana şikâyet ile ilgili olarak kişi, tarih ve yer bilgileri eklenir. Konuya ilişkin bütün detayların belirtilmesi gerekir.

NETİCE ve TALEP: (Bu kısma koruma talebi varsa bu talep eklenmelidir.

Yukarıda bütün ayrıntıları verilen, açıklandığı üzere şüphelinin meydana getirdiği suçtan dolayı yargılanmasını temin hakkında KAMU DAVASININ AÇILMASINI

Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim …/…/……

EKLER:

MÜŞTEKİ VEKİLİ:

Dilekçe bütün ayrıntıları ile hazırlandıktan sonra bulunulan şehrin Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilir. Değerlendirmeye alınan dilekçelerde yer alan ispat belgeleri incelemeye alınır. Ardından dava süreci resmi olarak başlar. Bilişim suçları nereye nasıl şikâyet edilir ve dava süreci nasıl ilerler gibi konularda daha fazla bilgi edinmek için konu ile ilgili diğer kaynaklar ziyaret edilebilir.

Bilişim Suçları Nereye Nasıl Şikâyet Edilir? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

0/5 (0 Reviews)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.