Bilişim Suçlarına Maruz Kalırsak Ne Yapmalıyız?

Bilişim Suçlarına Maruz Kalırsak Ne Yapmalıyız?

Bilişim suçlarına maruz kalırsak ne yapmalıyız sorusu binlerce internet kullanıcısı tarafından merak edilir. İnternet kullanımının oldukça yaygın olduğu dönemde, en fazla işlenen suçlardan birisi bilişim suçudur. Dijital ortamlarda kişisel bilgi ve verilerini paylaşan kullanıcılar, nasıl tehlikeler ile karşı karşıya kalabileceklerini öğrenmek için bilişim suçlarına maruz kalırsak ne yapmalıyız sorusuna yanıt arar.

Aktif internet kullanıcısı iseniz veya bilişim sektöründe görev yapıyorsanız sizi bekleyen tehlikelerin neler olduğunu araştırmalı ve yasal anlamda sahip olduğunuz hakları bilmelisiniz. Bu sayede bilişim suçu ile karşılaştığınızda hangi adreslere şikâyete bulunabileceğinizi ve bu kişilerin ne tür cezalar ile karşı karşıya kalabileceklerini önceden öğrenebilirsiniz.

Bilişim Suçu Nedir?

Bilişim suçlarına maruz kalırsak ne yapmalıyız soruna yanıt ararken en doğru yanıtları alabilmek için öncelikle bilişim suçunun ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Bu sayede hangi durumlarda kişilerin bilişim suçu işlediği kolayca anlaşılır. Sonuç olarak da adli ortamlarda hak arama ortamı doğar.

Bilişim suçu, dijital ortamda herhangi bir teknolojik cihaz kullanılarak kişi ya da kurumlara zarar verici davranışlarda bulunmak olarak açıklanabilir. Bilişim suçu kapsamında verilen zarar maddi ya da manevi olabilir. Genele bilgisayar ortamında işlenen bilişim suçları bilgisayar haricinde birçok elektronik cihaz kullanarak da gerçekleştirilebilir.

Bilişim Suçunun İçerikleri Neler?

Bilişim suçunun ne olduğunu öğrendikten sonra hangi durumlarda bu suçlar ile karşı karşıya kalındığı kolayca anlaşılabilir. Bilişim suçları dendiğinde akla ilk gelen teknolojik cihaz bilgisayardır. Bilişim suçlarının birçoğu bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirilir. Bunun temel nedeni bilgisayar üzerinden internet bağlantısı yardımı ile birçok diğer bilgisayar kullanıcısına kolayca erişimin mümkün olmasıdır. Bu sayede kullanıcıların özel bilgileri ve şahsi hesapları ele geçirilebilir ve kötüye kullanılabilir. Bilişim suçlarının neler olduğu aşağıdaki maddeler ile açıklanabilir;

  • Bilgisayar sistemlerinde yer alan bilişim programlarına erişimi engelleme,
  • Bilişim sistemlerinde bulunan her türlü bilgi ve veriyi yok etme
  • Kişilere ait e-posta hesaplarına izinsiz erişim sağlama
  • Kişisel kullanılan internet ağlarına izinsiz girme
  • Geçerliliği bulunan bilişim sistemlerini bozma
  • Kanun tarafından korunmuş olan bir yazılımın izinsiz olarak kullanılması
  • Lisanslı yazılımların izinsiz olarak ele geçirilmesi ve yasal olmayan yollardan kullanılması
  • Yasa dışı yayın açmak
  • Terör örgütlerine ait yayınları sosyal medya hesaplarında ya da kişisel hesaplarda paylaşmak
  • Bilişim sistemleri ya da araçlarını kullanarak dolandırıcılık yapmak
  • Kişilere ait kredi kartı bilgilerine ulaşarak kredi kartlarını izinsiz kullanmak
  • Bilişim araçları ya da sistemlerini kullanarak hakaret etmek ve kişilere şantaj yapmak
  • Kişilere internet üzerinden zedeleyici ya da hakaret edici davranışlarda bulunmak

Bilişim suçları en sık işlenen suçlardan birisidir. Suç teşkil etmesine rağmen birçok kişi bilişim suçundan yargılanmaktadır. Türkiye ve dünya genelinde en sık işlenen bilişim şu şekildedir;

  • Kredi kart dolandırıcılığı
  • Başkası üzerine sahte isimler ile hesaplar açmak
  • Diğer kişilere nefret söylemleri ifade etmek

Dünya genelinde bilişim suçları dendiğinde akla ilk önce kredi kartı dolandırıcılığı gelir. Resmi bilgilere göre her saat 96 kişinin kredi kartı bilgileri çalınmaktadır. Türkiye vatandaşlarına ait çalınan kredi kartı bilgilerinin sayısı 50 bin üzerindedir. Sahte kredi kartlarını kullanarak nakde çevirme işlemi için ise 3 binden fazla yöntem kullanılır. Kredi kartlarının ele geçirilmesi için kullanılan en yaygın yöntem ise e-ticaret sitelerinin hacklenmesidir.

Bilişim Suçlarının Cezaları Neler?

Bilişim suçları 4 farklı başlık altında incelenir. Her biri hukuka aykırı olan bu suçlar, verilen ceza niteliklerinin farklı olması nedeni ile sınıflandırılmıştır. Bilişim suçları;

  • Bilişim sistemlerine giriş yapma suçu cezası
  • Sistemlerin engellenmesi, bozulması ya da değiştirilmesi
  • Banka kartı ya da kredi kartlarının ele geçirilerek kötü amaçlar ile kullanılması
  • Yasak program ya da cihaz kullanma suçu cezası

Şeklinde birbirinden ayrılır.

Bilişim Suçu İle Karşılaşanlar Ne Yapmalı?

Bilişim suçlarının Türk Ceza Kanunu’nda birçok farklı cezası bulunur. Herhangi bir şekilde bilişim suçuna dâhil olduysanız ya da birebir size karşı bir bilişim suçu işlendiğini düşünüyorsanız, zaman kaybetmeden savcılığa şikâyet dilekçesi hazırlayabilirsiniz.

Bilişim Suçları Nereye Şikâyet Edilmeli?

İnternet üzerinden işlenen bilişim suçlarına maruz kalırsak ne yapmalıyız sorusuna verilebilecek en kısa cevap, zaman kaybetmeden savcılıklara başvuruda bulunmaktır. Bunun yanı sıra eğer suçtan doğrudan şekilde etkilenilmiyorsa ya da içerik açısından uygunsuz bir internet sitesi görüldüyse Telekomünikasyon Başkanlığı ile de iletişime geçilerek şikâyet başvurusu yapılabilir.

İnternette zararlı içeriklerin yayınlandığı internet siteler görüldüğünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İnternet İhbar Merkezi ile iletişime geçilebilir. Bu birimlerin internet sayfaları ziyaret edilerek buradan şikâyet dilekçesi doldurma sureti ile resmi süreç başlatılabilir.

Siber taciz, kişisel bilgilerin ele geçirilmesi belli başlı bilişim suçu örnekleridir. Bu gibi durumlardan dolayı mağdur olduğunu düşünen kişiler savcılığa giderek suç duyurusunda bulunabilir. Herhangi bir şekilde bu suçla karşı karşıya kaldığınızda yaşadığınız şehirde bulunan Cumhuriyet Savcılığı’na giderek buradan şikâyet dilekçesini doldurabilir ve bilişim suçu işleyen kişilerden şikâyetçi olabilirsiniz.

Bilişim Suçlarına Maruz Kalırsak Ne Yapmalıyız? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.