Hakaret Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Hakaret Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Hakaret davası ne kadar sürede sonuçlanır sorusuna yanıt verebilmek için birçok önemli nokta bulunmaktadır. Öncelikle hakaret suçunun ne demek olduğu üzerinde durmak gerekir. Hakaret suçu kişilerin haysiyet ve şerefine karşı işlenen suçlardır. Bu suçlar Türk Ceza Kanunu’nun 125. Maddesinde düzenlenmiştir. Düzenleme ile birlikte kişilerin şerefinin ve toplum içerisindeki saygınlığının hukuki yollarla korunması amacı taşımaktadır.

Hakaret suçları genel olarak şikayete tabi suçlar arasında yer almaktadır. Yani kişiler mağdur olduklarında bu suçlardan dolayı karşı tarafı şikayet etmek zorundadır. Hakareti öğrendikten sonra ise 6 ay içerisinde kişilerin savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekmektedir. Bu suçlarda davanın açılabilmesi için ise zamanaşımı süresi 8 yıl olarak belirlenmiştir. 8 yılı geçtikten sonra ise hakaret suçunda şikayette bulunma hakkı tamamen sona ermektedir.

Ancak bu süreçte görevinden dolayı bir kamu görevlisine hakaret edilmesi alinde herhangi bir şikayet olması gerekmez. Savcı bu konuda re’sen soruşturma başlatabilmektedir. Görevlerinden dolayı kamu görevlilerine hakaret edilmesi suçu bu suçlar içerisinde istisna olarak kabul edilmektedir.

Hakaret Suçu Nasıl İşlenir?

Hakaret suçu kişilerin başka kişilere karşı rencide içerecek şekilde söz ya da mesaj yolu ile işledikleri suçlardır. Bu suçlar iki farklı şekilde işlenmektedir:

  • Bir kişinin şerefini, onur ve saygınlığını zedeleyerek zarar verecek şekilde somut olgu ya da eylem ile işlenmesi
  • Bir diğeri de kişinin saygınlığına küfür yolu ile saldırma şeklinde işlenmesidir.

Bunların yanında bilinmesi gereken noktalardan birisi de hakaret suçunu oluşturacak olan konuların kanunda tek tek detaylı olarak belirtilmesidir. Hakim her somut olayda mutlaka yukarıda bahsedilen durumlara bakmaktadır. Hakaret suçu incelemesi sırasında hakaretin mağdura ulaşmasında ikili bir ayrım göz önünde bulundurulur. Bu ayrımlar ise şunlardır:

  • Hakaret suçu mağdur olan kişinin yüzüne karşı işlenmiş olabilir. Böyle durumlarda mağdur olan kişi bu suçun işlenmesine o anda şahit olur ve öğrenmiş kabul edilir. Bunun yanında telefon, E-posta gibi yöntemlerle yapılan hakaretler de yine mağdurun yüzüne yapılmış kabul edilmektedir. Mağdur da bu durumu öğrendiğinde hakaret suçu gerçekleşmiş sayılır.
  • Hakaret mağdurun gıyabında gerçekleşir ise hakarette bulunan kişi haricinde sözleri duyanların en az 3 kişi olması gerekir. Aksi halde hakaret suçunun unsurları da meydana gelmemiş kabul edilmemektedir.

İleti yolu ile işlenen hakaret suçu da TCK m.125/2’de düzenlenmiştir. Bu tanımlamaya göre kişilerin telefon, mektup, SMS, WhatsApp gibi iletişim araçlarının yanında sosyal medya araçlarından da yapılan mesajlar ileti kabul edilmektedir.

Hakaret içeren mesajlar mağdurun kendine gönderilmiş ise bu suç yüz yüze işlenmiş kabul edilir. Bununla birlikte bu iletiler mağdurun dışındaki 3. Kişilere de gönderilmiş olabilir. Böyle durumlarda suç mağdurun gıyabında gerçekleşmiş bir hakaret olarak kabul edilmektedir. Bu da hakareti duyan en az 3 kişinin olmasını zorunlu hale getiren durumlardır.

Hakaret Suçunun İspatlanması ve Mağdurun Belirlenmesi

Hakaret suçunda ispat önemli bir konudur. İspat konusunda ise özel bir düzenleme bulunmamaktadır. Bunun yanında mağdurun gıyabında bir suç işlenmiş ise hakareti gören kişiler ya da duyan kişilerden 3 kişi olması gerekir. Bu şekilde ispat durumu sağlanabilir. Mağdurun yüzüne karşı işlenmiş ise yine tanık gösterebileceği kişiler olmalıdır. Bunun yanında ses ve görüntü kayıtları da delil olarak kullanılabilmektedir.

Hakaret suçunda bazı durumlarda mağdurun ismi de açıkça söylenmeden işlenebilmektedir. Böyle bir durum olduğunda somut olayda mağdurun belirlenebilir olması önemlidir. Bu da mahkeme tarafından değerlendirilmektedir. Hakaret teşkil eden eylem ya da söz mağdura olduğu durumda eğer şüphe götürecek bir durum bulunmuyor ise bu suç gerçekleşmiş kabul edilmektedir.

Hakaret Suçunda Ceza Ne Kadar?

Hakaret suçunda ceza suçun niteliğine göre farklılık göstermektedir. Bu durumda cezanın detayları hakkında da şunları söylemek mümkün olur:

  • Basit hakaret suçlarında 3 ay ile 2 yıl arasında hapis ya da adli para cezası uygulanmaktadır.
  • Nitelikli hakaret suçu işlenmesi durumunda ise 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası uygulanmaktadır.
  • Cumhurbaşkanına hakaret suçu konusunda ise 1 yıl ile 4 yıl arasında hapis cezası uygulaması vardır.

Bunların yanında bazı durumlar cezanın artmasına neden olabilir. Örnek vermek gerekir ise alenen işlenen hakaret suçlarında verilen cezalar 1/6 oranında artırılmaktadır. Aynı zamanda kurul halinde çalışan kamu görevlilerine de hakaret eden kişiler ¼ ile ¾ oranına kadar cezalarının artırılmasına neden olabilirler.

Hakaret Davasının Sonuçlanması

Hakaret davalarının sonuçlanması suçun işlendiği il, ilçe ve suçun niteliğine göre farklılık göstermektedir. Yargı alanlarına göre farklılık gösteren bu davalarda süreç özellikle mahkemenin yoğunluğuna göre değişmektedir. Delil toplama ve yargılama prosedürleri yargılamayı etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Hukuk sistemine göre farklı bir süreçten bahsetmek mümkündür. Bununla birlikte bu süreçlerin sonuçlanması bazen birkaç ay sürerken bazen de birkaç yıl kadar sürebilmektedir. Bu nedenle hakaret davası ne zaman sonuçlanır sorusuna her zaman net olarak yanıt vermek mümkün olmaz.

Hakaret Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

4.7/5 (3 Reviews)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.