Miras Avukatı

Anasayfa » Çalışma Alanlarımız » Miras Avukatı

Miras avukatı, miras hukukuna ilişkin her hususta yetkinlik sahibi olan ve uyuşmazlıkların çözümünde, hukuki yardım sağladığı kişi lehine etkin rol alan hukukçudur. Miras hukukundan doğan davalarda deneyim kazanmış miras avukatı, adilane bir yargılamanın tezahür etmesiyle hakkın teminini sağlar. Miras hukukunu ilgilendiren işlem ve uyuşmazlıklarda, hukuki destek sağladığı kişilere rehberlik eden, muhtemel ihtilafların çözümlenmesini sağlayan ve hak kayıplarının önüne geçen miras avukatı;
• Mirastan Feragat Sözleşmeleri,
• Mirasın Reddi Davası,
• Mirasın Reddinin İptali Davası,
• Veraset İlamı Alınması,
• Veraset İlamının İptali Davası,
• Muris Muvazaası,
• Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi,
• Tenkis Davaları,
• Mirasta Denkleştirme Davaları,
• Vasiyetnamenin Hazırlanması,
• Mirasın Paylaştırılması ve Devri Sözleşmeleri,
• Mirasta İade Davası.

Miras Avukatına Sor

Mirasa ilişkin işlemlerde hak kaybı yaşanmaması adına kişiler genellikle miras avukatına vekalet vermek suretiyle sürecin uzman nezaretinde yürütülmesini arzu eder. Bunun yanı sıra, miras avukatına soru sormak suretiyle hukuki danışmanlık talep ederek nasıl hareket etmesi gerektiği, ihmali ve hatalı işlemlerde bulunmamak adına yasal süreleri ve sair önemli hususları öğrenebilir.
İstanbul Miras Avukatı
İstanbul miras avukatı, kendisinden hukuki yardım isteyen kişilere gerek vekillik gerekse hukuki danışmanlık verir. Miras hukukunun son derece kapsamlı ve diğer hukuk dalları ile yakından ilişki içinde olması, bu alandan doğan işlem ve uyuşmazlıklara hâkim, emsal davalar ile deneyim kazanmış İstanbul miras avukatının hukuki yardımını gerektirir. Uygulamada birçok kişi, dijital platformlarda paylaşılan bilgiler veya yakın çevresinin tavsiyeleri üzerine hareket etmekte ve fakat telafisi güç zararlarla baş başa kalmaktadır. Bu tür menfi sonuçlarla muhatap olmamak adına deneyimli miras avukatından yardım alınması en doğru yaklaşım olacaktır.

Miras Davalarında Avukat Vekaleti

Miras hukukundan doğan işlem ve uyuşmazlıklar oldukça çeşitlidir. Bu nedenle, mirasa ilişkin işlemlerin bazılarında genel vekaletname yeterli olurken bazı işlemlerde, ilgili işlemin yapılabileceğini ifade eden özel yetkiler ihtiva eden özel vekaletname gereklidir. Bunun yanı sıra, birtakım işlemler ise vekil aracılığı ile yapılamaz. Bazı işlemlerde özel vekaletname şartı aranmasının temel nedeni, söz konusu işlemlerin kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarla ilişkili olmasıdır. Söz gelimi, veraset ile alakalı alacak davaları, alacak hakkının kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olmaması nedeniyle özel vekaletname aranmaz.

Miras Avukatının Önemi

Miras hakkının en köklü ve temel unsurlarından biri olan miras, önemi nedeniyle Anayasa’da düzenleme altına alınmıştır. Miras bırakanın vefatı ile beraberi bu hususta çeşitli uyuşmazlıklar yaşanabilir. Miras hukukundan doğan uyuşmazlıkların çözümü söz konusu olduğunda, miras dolayısıyla mülkiyet hakkının kaybedilmemesi ve buna bağlı hak kayıpları yaşanmaması için profesyonel destek alması son derece önemlidir.
Miras Avukatı Ücreti
Miras işlerine ait yargılama masraflarından birisi de miras avukatı ücretidir. Miras hukukundan doğan işlem ve uyuşmazlıklarda miras avukatı ücreti, kişi ile avukat arasında serbeste tayin edilir. Bu serbestliğin tek istisnası ise asgari ücret tarifesidir. Asgari ücret tarifesinin yanı sıra tavsiye niteliğinde ücretler de yayınlanır. Miras avukatı ücretlerine ilişkin fikir sahibi olunması açısından söz konusu tarifelere göz atılması yararlı olacaktır. Ancak, somut olayın getireceği iş yükü, özellikleri ve koşulları gözetilerek tavsiye niteliğinde ücretlerden farklı ücretler de söz konusu olabilir. Bu nedenle, en doğru bilgi için miras avukatı ile iletişime geçilmesi ve somut olaya ilişkin değerlendirilme yapılması gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yasal Mirasçılık Nedir?
Yasam mirasçılık, miras bırakanın iradesi ile belirlenmeyen ve miras bırakanın vefatı üzerine doğrudan yasadan kaynaklanan statüdür.

Yasal Mirasçılar Kimlerdir?
Yasal mirasçılar:
• Kan hısımları,
• Sağ kalan eş,
• Evlatlık,
• Devlet.

Miras Nedir?
Yaşamını yitiren ya da gaiplik kararı verilen gerçek kişinin tüm malvarlığının, borçları ve alacakları ile beraber mirasçılarına intikalidir.