Ceza Hukuku Yaptırım Türleri Nelerdir?

Ceza Hukuku Yaptırım Türleri Nelerdir?

Ceza hukuku yaptırım türleri işlenen suçun niteliğine göre uygulanmaktadır. Yaptırım yani cezalar, bir hukuk kuralının ihlal edilmesi nedeniyle bu kuralı ihlal eden kişilere uygulanan tepkilerdir. Ceza hukukunda bu tepkiler suç oluşturan eylemleri işleyen kişilere devlet tarafından uygulanmaktadır. Bu cezalar hapis ve adli para cezaları olarak uygulanmaktadır. Yeni TCK’ya göre ise yaptırım kavramı cezalar ve güvenlik tedbirleri olarak uygulanmaktadır. Cezalar yaptırım türlerinden biridir. Devlet tarafından kişilere işledikleri suçun niteliğine göre verilmektedir. Caydırıcılık niteliği olan yaptırımlar olarak bilinir.

Ceza Hukuku Yaptırım Türleri

Ceza hukukunda yaptırımlar iki farkı türde sınıflandırılır. Bunlardan birincisi cezalardır. Diğeri ise güvenlik tedbiridir. Cezalar da kendi içerisinde hapis ve adli para cezası olarak ayrılmaktadır. Ceza hukukuna göre yaptırım türleri şu şekildedir:

Cezalar

Ceza suç işleyen kişilere işlemiş oldukları kusurları ile orantılı olarak getirilen sınırlamalardır. Kanunla belirlenir ve mahkeme kararı ile uygulanır. Cezanın genel ve özel önleme olmak üzere iki farklı temel amacı bulunur. Genel önleme toplum içerisinde işlenmiş olan suçların cezasız kalmadığını göstermek için uygulanır. Caydırıcılığı hedeflemesi önemli faktörlerdendir. Özel önleme ise toplum içerisinde değil de bireyde suç işlemenin kötü bir davranış olduğunu ve bunun da mutlaka cezası kalmayacağını gösterme amacını güder. Cezaların özellikleri arasında ise şunlardan bahsetmek mümkün olur:

  • Ceza verilebilmesi için ilk olarak işlenmiş bir suçun oluşması gerekir.
  • Suç topluma karşı birey tarafından ortaya çıkarılan bir eylemdir. Ceza ise toplumun bireye göstermiş olduğu bir tepkidir.
  • Ceza suç işleyen kişilere tepki olarak ortaya çıkar. İntikam vasfı taşımaktadır.
  • Ceza kanuni bir tepkidir.
  • Cezalar her zaman şahsi olmak zorundadır. Şahsilik ceza hukukunun da en temel ilkeleri arasında yer almaktadır.
  • Ceza caydırıcı niteliktedir ve insanlarda da suç işlememeye yönlendirmelidir.
  • Cezaların ıslah edici yanı bulunmalıdır.

Buna bakarak cezaların da kendi içerisinde birtakım türleri olduğundan bahsetmek mümkün olabilir. Cezalar hapis ve adli para cezası olmak üzere farklı türlerde incelenir. Bu türler şu şekilde tek tek açıklanabilir:

Hapis Cezaları

Hapsi cezası kişilerin suç işledikleri durumlarda mahkeme tarafından verilen özgürlüğü kısıtlayıcı kararlardır. Türk Ceza Kanunu içerisinde üç farklı hapis cezası türü bulunmaktadır. Bunlar Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, müebbet hapis cezası, süreli hapis cezasıdır.

  • Ağırlaştırılmış Müebbet Cezası

Bu ceza türü hükümlünün hayatı boyunca devam eden bir cezadır. Mevzuatta belirtilen sıkı rejimine göre hükümlüye çektirilen hapis cezası olarak açıklanabilir. Bu ceza türü hakkında şunlardan bahsetmek mümkündür:

  • Hükümlülerin tek kişilik odalarda barındırılmaları sağlanır.
  • Hükümlülerin günde bir saat açık hava hakkı ve spor hakkı vardır.
  • Risk ve güvenlik gerekleri nedeniyle eğitim çalışmalarında gösterdikleri gayrete göre kişilerin açık hava ve spor haklarında uzatılma sağlanabilir.
  • Hükümlüler yaşadıkları yer uygun olduğu sürece ve idare kurulu tarafından verilecek izne göre bir sanat ya da meslek etkinliğini yürütmesine izin verilir.
  • İdare kurulu iznine bağlı olarak onbeş günde bir defa olmak üzere süresi 10 dakika olacak şekilde telefon hakkı kullanabilirler.
  • 15 gün ara ile kişiler eşleri, alt ve üstsoyları, vasi ya da kardeşleri tarafından 1 saatten fazla olmayacak şekilde ziyaret edebilme şansları vardır.
  • Hükümlülerin hiçbir suretle ceza infaz kurumu dışında çalıştırılmalarına izin verilmemektedir. Kendilerine izin verilmesi de söz konusu değildir.
  • Kurum iç yönetmeliğinde belirtilmiş olan durumlar dışında spor ya da iyileştirme faaliyetlerine katılma hakları yoktur.
  • Ceza infazında hiçbir surette ara verilmemektedir.

Ağırlaştırılmış müebbet alan kişilere uygulanan cezanın içeriği bu şekildedir.

  • Müebbet Hapis Cezası

Bu ceza ise hüküm giyen kişinin hayatı boyunca devam etmektedir. Bu cezaya çarptırılan kişiler cezalarının 24 yılını infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverme hakkından yararlanabilirler.

  • Süreli Hapis Cezası

Süreli hapis cezası da mahkeme kararı doğrultusunda sınırlı olarak verilen bir cezadır. Bu ceza kanunda tersi belirtilmediği sürece 1 aydan daha az ve 20 yıldan da daha uzun süreli verilememektedir. Hükmedilen 1 yıl ve daha az olan süreli hapis cezaları kısa süreli olarak nitelendirilmektedir. Kısa süreli hapis cezalarını adli para cezasına çevirmek mümkün olmaktadır.

Adli Para Cezası

Adli para cezası da beş günden daha az olan ve kanunda aksi bir hüküm olmayan durumlarda yedi yüz otuz günden daha fazla olmamak şartı ile hesaplanan tutarın hükümlü tarafından ödenmesi gereken cezadır. Bu ceza karşılığı ödendiğinde Devlet Hazinesine aktarılmaktadır. Bu ceza türü de kişilerin ekonomik ve şahsi halleri göz önünde bulundurularak takdir edilmektedir.

Ceza Hukuku Yaptırım Türleri Nelerdir? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.