Ceza Hukukunda Mağdurun Zararının Giderilmesi Ne Demek?

Ceza Hukukunda Mağdurun Zararının Giderilmesi Ne Demek?

Ceza hukukunda mağdurun zararının giderilmesi, mağdur olan kişilerin uğradıkları zararların tazmininin ya da telafisinin yapılması şeklinde açıklanabilir. Bir suç işlenmiş ise bu suç karşısında mağdur olan kişiler de bulunur. Mağdur olan kişiler maddi ya da manevi olarak birtakım zararlar ile karşı karşıya kalabilirler. En basit örnek ile açıklamak gerekir ise bir hırsızlık durumunda mağdurun çalınan malın değeri ya da bir saldırı karşısında ortaya çıkan tıbbi tedavi masrafları maddi zarar olarak hesaplanır. Bu zararların giderilmesi durumu da hukuksal çerçevede düzenlenmiştir.

Mağdur olan kişilerin yaşadıkları acı, ızdırap ve kayıp gibi durumlar da manevi zarar olarak tanımlanmaktadır. Ceza hukukunda mağdurun zararının giderilmesi de uğranılan bu zararların telafi edilmesidir. İşlemler arasında ise suçlunun tazminat ödemesinden maddi yardım sağlanmasına kadar birçok farklı tedbirler yer almaktadır. Mağdur olan kişilerin uğradıkları zararın giderilmesi ile birlikte adaletin yerine getirilmesi bu süreçte büyük bir önem taşır. Mağdurun haklarının korunmasında belirli noktaları göz önünde bulundurmak gerekir.

Ceza Hukukunda Mağdurun Zararının Giderilmesi Ne Demek?

Yukarıda bahsedildiği gibi Ceza hukukunda mağdurun zararının giderilmesi konusunda kişilerin uğradıkları tüm maddi ve manevi zararların telafi edilmesidir. Bu süreçte kişiler mahkemeye başvurarak zararlarının kendilerine ödenmesini talep edebilirler. Ancak böyle mutlaka profesyonel avukatlardan destek almak gerekir. Hem maddi hem de manevi zararların tazmini konusunda sizlere en iyi düzeyde hukuksal destek sağlanmaktadır.

Ceza Hukuku Kapsamında Mağdur Zararı Nasıl Giderilir?

Ceza hukukunda mağdurun zararının giderilmesi konusunda farklı yöntemler bulunmaktadır. Her yöntemin kendine göre bir hukuksal içeriği bulunmaktadır. Bu yöntemleri ise şu şekilde açıklamak mümkün olabilir:

  • Tazminat Ödeme: Mağdur maddi zarları konusunda suçludan maddi tazminat isteyebilir. Bu tazminat çalınan bir malın ya da zarar görmüş olan bir mülkün değeri olabilir. Bunun yanında tıbbi masraflar ve iş kaybı gibi durumlarda da zarar giderimi konusunda başvuru yapabilirler.
  • Kamu Zararının Karşılanması: Kamu zararının karşılanması da bir çeşit zarar giderimidir. İşlenmiş olan suç toplumun ya da devletin zarar görmesine neden olmuş ise böyle durumlarda kamu zararının karşılanması gerekebilmektedir. Kamu malına zarar veren kişiler bu zararı karşılamak zorundadır.
  • Tedavi ya ad Psikolojik Destek: Mağdur uğradığı saldırı ya da zarar karşılığında psikolojik destek almak zorunda kalabilir. Bu süreçte mağdura tıbbi ya da psikolojik olarak destek olarak tazminat verilmesi gerekir.
  • Yeniden Yapılandırma: Eğer suçu işleyen kişi mağdura verdiği zarar konusunda geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olmuş ise onarım ya da yeniden yapılandırma yoluna gidilir. Örnek olarak ise aracı ile hasara neden olan kişinin aracın açtığı hasarı tamir ettirmesi gibi

Bu tedbirler ile birlikte suçlu mağdur olan kişilere karşı yükümlülüklerini yerine getirmek durumundadır. Ancak böyle durumlarda büyük çoğunluk ile kişiler uzlaşma yoluna gidemezler. Suçlu suçunun ortaya çıkardığı tüm sorumlulukları yüklenmekten kaçınabilirler. Böyle durumlarda da mağdur deneyimli bir avukatın hukuki danışmanlığına ve dava takibine başvurmak durumunda kalabilir.

Ceza Davalarında Mağdur Zararının Giderilmesi İçin Hangi Mahkemeye Başvurulmalıdır?

Ceza davalarında mağdur zararının giderilmesi için başvurulacak olan mahkeme farklılık gösterebilir. Bu süreçte suçun niteliği son derece önemlidir. Ancak en bilinen üç mahkemeden bahsetmek mümkün olabilir:

  • Ceza Mahkemeleri: Mağdur eğer suçlu olan kişi tarafından uğradığı zararı suçlunun tespiti ve cezalandırıldığı ceza davasında dile getirebilir. Ceza mahkemesi de mağdura suç nedeniyle bir tazminat ödemesine karar verebilir.
  • Hukuk Mahkemeleri: Mağdur olan kişiler suçtan ayrı şekilde maddi ya da manevi tazminat talebinde bulunmak istediklerinde hukuk mahkemelerine de başvuru yapabilirler. Örnek vermek gerekir ise trafik kazasında yaralı olan kişi tıbbi masraflar için ya da kaybettiği geliri konusunda dava açabilir.
  • İcra Mahkemeleri: En bilinen mahkemelerdir. Mağdur ceza mahkemesi ya da hukuk mahkemeleri tarafından verilmiş olan tazminat konusunda kararın uygulanması amacı ile icra mahkemelerine de başvurabilirler. İcra mahkemeleri de suçlu tarafından tazminat ödenmemesi durumunda bu tazminatın mağdura ödenmesi için icra işlemleri yapılabilir.

Bu mahkemeler ile mağdurun uğradığı zararın maddi ya da manevi olarak telafisi yapılabilmektedir. Ancak bu süreçte suçun niteliği ve uğranılan zararın boyutları önemlidir.

Ceza Hukukunda Mağdurun Zararının Giderilmesi Ne Demek? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

0/5 (0 Reviews)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.