Ceza Davasında Şikayetten Vazgeçmenin Hukuk Davasına Etkisi Nedir?

Ceza Davasında Şikayetten Vazgeçmenin Hukuk Davasına Etkisi Nedir?

Ceza davasında şikayetten vazgeçmenin hukuk davasına etkisi konusunda birçok kişi bilgi arayışındadır. Çünkü zaman zaman kişiler şikayetlerinden vazgeçmek durumunda kalabilmektedirler. Ceza davasında şikayetten vazgeçme konusu şikayetçi ya da mağdur olan kişinin suçun işlendiği ile ilgili olarak şikayetlerini geri çekmesidir. Aynı zamanda devam eden davayı sonlandırmak için talepte bulunması anlamına da gelmektedir. Şikayetten vazgeçmek hukuk davasına önemli etkileri olan konular arasında yer almaktadır.

Davanın sona ermesi, suçun düşmesi, cezada indirimler, uzlaşma ve tazminat anlaşması gibi durumlar şikayetten vazgeçmenin etkileri arasında yer almaktadır. Ancak bu süreçte mutlaka bilinmesi gereken konulardan birisi ise şikayetten vazgeçmenin her durumda davayı sonlandıracak ya da suçun düşeceğini belirtme düşüncesidir. Bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü mahkeme şikayeti geri çekilmesini dikkate alır. Ancak bununla birlikte kamu yararını ve suçun ciddiyetini de göz önünde bulundurmaktadır. Aynı zamanda bazı suçlar kamu adına kovuşturulmaktadır. Mağdurun şikayetinden bağımsız bir şekilde devam etmesi sağlanmaktadır.

Ceza Davasında Şikayet Hakkı Nedir?

Bir suç karşısında mağdur olan kişilere suç isnadı ile ilgili şekilde hukuki sürece katılma hakkı ve suçlunun cezasını alması için ilgili kurumlara başvurma hakkına şikayet hakkı denilmektedir. Bu hak ile birlikte mağdur olan kişiler suçlu olan kişilerin yasalar karşısında cezasını almasını sağlamaktadır. Hakkın en temel amacı ise suç mağdurlarının adalet arayışında aktif olarak rol almalarının ve suçlunun bu yasal sürece katılmasını sağlamaktır.

Şikayet hakkı ile birlikte mağdurların hem duygusal olarak hem de maddi anlamda zararlarını telafi etmek istenir. Bunların yanında toplumun güvenliğini sağlamak ve suçluların hesap verebilirliğini sağlamak açısından da önemli bir araç olduğunu söylemek mümkün olur. Şikayet eden kişi bu hakkı kullanarak suçluların tutuklanmasını talep edebilmektedir. Aynı zamanda savcılığa suç duyurusunda bulunarak davada tanık olarak ifade verebilmektedir.

Ancak bu hakkın kullanılması tamamen gönüllü olmaya dayanmaktadır. Suç işlendiği iddiasında bulunan ya da mağdur olan kişi bu kullanıp kullanmamak konusunda ise tamamen serbest bırakılmaktadır. Şikayet hakkının kullanılmaması ceza davasının hem ilerlemesini hem de sonuçlanmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Fakat bu süreçte kamu davasının devam edeceği de bilinmesi gerekenlerdendir.

Ceza Hukukunda Şikayetten Vazgeçmenin Etkileri Nelerdir?

Kişiler ceza hukukunda şikayet haklarını kullanmayacakları gibi şikayette bulunduktan sonra bu şikayeti geri de çekebilirler. Mağdur olan ya da suçu işleyenden şikayet eden kişi bu şikayeti geri çektiğinde devam eden dava üzerinde oldukça önemli etkiler ortaya çıkarmaktadır. Şikayetten vazgeçmek demek devam eden bir davayı sonlandırmak için talepte bulunmak olarak tanımlanır. buna göre kişiler hukuk davasında önemli etkileri olan bu konuda serbesttirler. Şikayetten vazgeçmenin ortaya çıkardığı sonuçlar hakkında ise şunları söylemek mümkündür:

  • Davanın sona ermesine neden olabilir. Kişiler eğer şikayetlerinden vazgeçerler ise mağdur ya da şikayetçinin talebine göre mahkemenin davayı sona erdirebilmesine yol açmaktadır. Bu işlem ile birlikte mahkeme suçlamaları tamamen değerlendirir ve engel bir durum olmadığında davayı bitirebilir.
  • Bir diğer etkisi ise suçun düşmesidir. Böyle durumlarda şikayetten vazgeçmek suçun tamamen düşmesine neden olabilmektedir. Suçun düşmesi aynı zamanda suçun cezai takibatının sona ermesi olarak da tanımlanır. Böyle durumlarda vazgeçen taraf talebi üzerine mahkeme suçlama yapılamayacağına karar vermektedir.
  • Önemli etkilerinden birisi de ceza indirimi uygulanmasıdır. Şikayetten vazgeçmek durumunda ise mahkemeye sunulan delillerin eksik olması ve mağdurun talebi doğrultusunda daha az ceza alması sağlanır. Şikayeti suçlu tarafından daha hafif ceza almasını sağlar ya da cezanın tamamen kaldırılmasını isteyebilir. Mahkeme de bu durumu dikkate alarak bir karara varmaktadır.
  • Uzlaşma ve tazminat anlaşması da şikayetten vazgeçmenin etkileri arasındadır. Taraflar arasında uzlaşma ve tazminat anlaşması için bu durum önemli bir adım olmaktadır. Şikayetçi olan kişi suçlu olan kişinin belirli bir tazminat ödemesini de bu durumda kabul edebilmektedir. Böylece mahkeme de tarafların anlaşmasına dayalı olarak davayı sonlandırabilmektedir.

Ancak şikayetten vazgeçmek her durumda davayı sonlandırmaz. Aynı zamanda suçun düşmesine de neden olmaz. Ağır bir suç durumu varsa, kamu yararı tehdit altında ise böyle durumlarda dava mağdurun kendi şikayetini çekmesinden bağımsız olarak devam eder.

Ceza Davasında Şikayetten Vazgeçmenin Hukuk Davasına Etkisi Nedir? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

0/5 (0 Reviews)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.