Ceza Hukukunda Temyiz Ne Demek? Temyiz Süresi Ne Kadar?

Ceza Hukukunda Temyiz Ne Demek? Temyiz Süresi Ne Kadar?

Ceza hukukunda temyiz, itiraz ve istinaftan sonra olağan kanun yollarından sonuncu olanıdır. Bir yasal başvuru türü olarak da bilinen temyiz, en yüksek dereceli bir mahkeme olan Yargıtay tarafından gerçekleştiren bir hukuksal süreçtir. İstinaf mahkemesinin bozma kararları dışında kalan tüm hükümlerin hukuki açıdan incelenerek bir ceza davası taraflarına tanınmış olan olağan bir kanun yolu olarak tanımlanır.

Basit bir anlatım ile temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir davadır. Taraflar, temyiz başvurularını yaparak istinaf mahkemeleri tarafından verilen kararın değiştirilmesini ya da bozulmasını isteyebilirler. İstinaf ceza daireleri tarafından alınan kararların temyiz incelemesi de bir üst mahkeme olan Yargıtay tarafından yapılmaktadır. İstinaftan sonra temyizin incelenmesi de sebebe bağlı olarak hukuksal bir denetim ile sınırlı tutulmaktadır.

İlk mahkeme kararının taraflar tarafından ya da savcılık makamı tarafından itiraz edilmesi durumunda daha yüksek olan mahkeme tarafından tekrar değerlendirilmesini ifade eden bir durumdur. Bu süreç farklı şekillerde sonuçlanabilir. Yüksek mahkeme ilk mahkeme tarafından verilen kararı onaylayabilir, kararı bozabilir ya da değiştirmesi şeklinde sonuçlanabilmektedir. Temyiz yolu ile yapılan başvurularda yargılama sürecinde yapılan hukuki hataların düzeltilmesi ya da adil bir yargılama hakkı sağlamak mümkün olmaktadır.

Ceza Hukukunda Temyiz Ne Demek?

Ceza hukukunda temyiz ilk mahkeme tarafından verilen kararın bir üst mahkeme tarafından yeniden incelemeye alınmasıdır. Bir dava mahkemede sonuçlandığında bu sonuçtan memnun kalmayan taraflar olabilir. Taraflar da bu kararı bozdurmak ya da değiştirmek için bir üst mahkemeye başvurabilirler. Ancak her zaman temyizde farklı bir sonuç almak mümkün olmayabilir. Üst mahkeme alınan kararı aynen onaylayabilir. Ancak bir hata varsa ya da uygun olmayan bir durum görülmüş ise karar değiştirilebilir ya da tamamen bozulabilir.

Ceza Hukukunda Temyiz Süresi Ne Kadar?

Ceza hukukunda temyiz başvurusu yapabilmek için belli bir süreyi geçirmemek gerekmektedir. Bu konuda şunları söylemek mümkündür:

  • Temyiz süresi her durumda 15 gündür.
  • 15 günlük temyiz süresi karar duruşmada tarafların yüzüne açıklanmış ise kararın duruşmada açıklandığı gün başlamaktadır.
  • Karar eğer tarafların yokluğu esnada verilmiş ise temyiz süresi kararın tebliğ edildiği tarihte başlamaktadır.
  • Temyiz başvurusu bu yasal süreç içerisinde yapılmalıdır.
  • Başvuru yapılmamış ise temyiz hakkı ortadan kalkmaktadır.

Temyiz başvurusunda yasal süreç her iki taraf için de dikkate alınması gereken konular arasında yer almaktadır.

Temyizi Mümkün Olan Kararlar Nelerdir?

Temyizi mümkün olan kararlar ve olmayan kararlar taraflarca bilinmesi gereken bir konudur. Temyizi mümkün olan kararlar arasında istisnai durumlar da olabilir. Ancak kural olarak bölge adliye mahkemesi bozma dışındaki tüm kararlar temyize gidebilmektedir. Ceza Muhakemesi Kanunu da bu kararların neler olduğunu detaylı olarak belirtmektedir.

Temyizi Mümkün Olmayan Kararlar Nelerdir?

Temyizi mümkün olmayan kararlar arasında birçok farklı durum bulunmaktadır. Bu kararlar arasında özellikle şunlardan bahsetmek mümkün olabilmektedir:

  • Yerel mahkemeleri tarafından 5 yıl ve altında verilen hapis cezaları
  • Adli para cezasına karşı olarak istinaf başvurusunun reddine dair olan bölge adliye mahkemesi tarafından verilen kararlar
  • Yerel mahkemelerinden verilen 5 yıl ya da az hapis cezalarının artırılmaması için verilen bölge adliye mahkemesi kararları
  • Hapis cezasından çevrilerek seçenek yaptırımlarına yönelik olarak verilen kararlar
  • Üst sınırı 2 yıla kadar olan ve hapis cezası gerektiren suçlar, aynı zamanda bunlara bağlı şekilde verilen adli para cezalarına yönelik kararlar
  • Adli para cezası gerektiren suçlar konusunda ilk derece mahkemelerinin vermiş olduğu hükümlere göre bölge adliye mahkemelerinin vermiş olduğu kararlar

Gibi durumlar temyizi mümkün olmayan kararlardır. Bunlara benzer durumlarda kişilerin temyiz başvurusu yapması kabul edilen bir durum değildir.

Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Temyiz başvurusu yapmadan önce ilk olarak dilekçe yazılması gerekir. Ancak bu süreçte bilinmesi gereken en önemli nokta temyiz dilekçesinin diğer dilekçe türlerinden çok farklı olarak yazılması gerektiğidir. Şikayet veya dava dilekçesinin dava tetkiki yapmadan ya da incelenmeden yazılması mümkün olabilir. Ancak temyiz dilekçesi konusunda mutlaka davanın komple detaylı bir analizi gerekmektedir.

Soruşturma aşamasının en başından başlayarak davanın en son sürecine kadar tüm detayları detaylı olarak belirlemek gerekir. Bununla birlikte temyiz başvurusu yapmadan önce dava dosyası içindeki tüm belgelerin tek tek incelenmesi önem taşır. Dilekçenin yazımı sırasında sadece dilekçenin şekil şartlarına uymak yeterli olmaz. Bu nedenle bu başvuru öncesinde bir avukata danışmak ve avukat ile hareket etmek daha iyi sonuç almanızı sağlar. Avukat dosyayı detaylı olarak inceler ve uygun bir temyiz dilekçesi yazar.

Ceza Hukukunda Temyiz Ne Demek? Temyiz Süresi Ne Kadar? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

0/5 (0 Reviews)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.