Ceza Davasında Uzlaşmanın Hukuk Davasına Etkisi Nedir?

Ceza Davasında Uzlaşmanın Hukuk Davasına Etkisi Nedir?

Ceza davasında uzlaşmanın hukuk davasına etkisi farklı açılardan ele alınması gereken bir konudur. Ceza davalarında uzlaşma, mağdur ile sanık arasındaki bir anlaşmanın gerçekleştirildiği süreçtir. Bu anlaşma neticesinde sanık hakkında açılan ceza davasının düşürülmesi sağlanabilir. Bununla birlikte ceza indirimine de gidilebilir. Bu uzlaşma sürecinin de hukuk davasına bir etkisi bulunur. Hukuk davaları ceza davalarından çok farklı olan davalardır. Genel olarak maddi ya da manevi zararların tazmini gibi durumları içermektedir. Bu nedenle de ceza davalarında yapılan bir uzlaşma hukuk davalarına da etki eder.

Ancak ceza davalarında sanık ve mağdur olan kişiler arasında yapılan bir uzlaşma hukuk davalarına etki edebilir. Bu da birtakım faktörleri bir arada bulundurur. Örnek vermek gerekir ise ceza davalarında sanık suçunu kabul eder ya da mağdur beyanlarını doğrular ise bu durumlar hukuk davalarında delili olarak da kullanılabilir. Ayrıca uzlaşma sağlanan konuda hukuk mahkemesinde dava açılamaz. Örnek vermek gerekirse maddi tazminat konusunda uzlaşılmışsa, maddi tazminat davası açamaz ancak manevi tazminat davası açabilir.

Ceza Davasında Uzlaşmanın Hukuk Davasına Etkisi Nedir?

Ceza davalarında uzlaşmanın hukuk davalarına belirli durumlarda etkilerinden bahsetmek mümkündür. Kişiler ceza davaları karşısında karşı taraftan şikayetçi olmaz ve uzlaşma yoluna gider ise böyle durumlarda tazminat yoluna bazı durumlarda başvurulabilir. Aynı durum iş kazalarında da geçerli olan bir durumdur. Eğer kişiler şikayetçi olmazlarsa ve karşı taraf ile uzlaşma yoluna giderlerse tazminat almayı tercih edebilirler ancak uzlaşma neticesinde aldıkları tazminattan dolayı hukuk davası olarak hukuk mahkemelerinde tazminat isteyemezler. Uzlaşma tutanağında ödenen miktarın hangi tazminat türü için ödendiği belli değilse borcun sona erdiği kabul edilemez ve uzlaşma sağlansa bile hukuk davası açılabilir.

Uzlaştırma Nedir?

Uzlaştırma ceza hukuku çerçevesinde ceza yargılaması durumunda birtakım suçlar açısından şüpheli ya da sanığın mağdur arasındaki sorunun giderilmesi için bağımsız bir uzlaştırıcı aracılığı ile görüştürülmeleridir. Kişiler uzun süren birtakım yargısal faaliyetlere girmek istemeyebilir. Böyle durumlarda hem fail hem de mağdur uzlaştırma işlemine giderek ortak bir noktada görüş birliği sağlamak isteyebilir. Böyle durumlarda failin bir cezaya mahkum edilmesi yerine karşın tarafın zararının tazmin edilmesi istenir. Bu durum her iki taraf için de önemli bir avantaj olmaktadır.

Uzlaştırmaya Tabi Olan Suçlar Nelerdir?

Uzlaştırmaya tabi olan suçlar kural olarak soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suçlardır. Bunun yanında şikayete bağlı olmayan bazı suçlar da yine uzlaştırma kapsamına girdiği söylenebilir. Uzlaştırma kapsamında yer alan suçlar arasında şunlardan bahsetmek mümkün olabilir:

  • Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suçlar kapsamdadır.
  • Şikayete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın TCK’da yer alan suçlar şunlardır:
  • Kasten yaralama suçu
  • Taksirle yaralama suçu
  • Tehdit
  • Konut dokunulmazlığının ihlal edilmesi
  • Hırsızlık
  • Görevi kötüye kullanma
  • Suç eşyasının satın alınması ya da kabul edilmesi
  • Çocuk kaçırılması ve alıkonulması
  • Ticari sır ve bankacılık sırları gibi sırları açıklamak

Gibi durumları saymak mümkün olabilir.

Uzlaştırma Şartları Nelerdir?

Uzlaştırma işlemlerinin yapılmasında birtakım şartları öne sürmek mümkündür. Bu şartlar doğrultusunda uzlaştırma yoluna gidilebilmektedir:

  • Gerçek kişi ya da özel hukuk tüzel kişilerine işlenen suçlarda uzlaştırma yoluna gidilebilir. Ancak devlet ve kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenmiş olan suçlarda uzlaştırma yoluna gidilmesi mümkün değildir.
  • Kovuşturma ve soruşturma kapsamında şikayete bağlı olmayan suçlarda kanunda açıkça hüküm bulunuyor ise uzlaştırma hükümlerine başvurulabilir.
  • Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı bulunsa da kişilerin cinsel dokunulmazlık suçlarında uzlaşma yolu kapalıdır.
  • Birden fazla kişi eğer mağdur olmuş ise bir suçtan dolayı uzlaştırma yoluna gitmek için mağdur olan herkesin uzlaşmayı kabul etmesi gerekir.

Bunların yanında suça sürüklenen çocuklar için üst sınırı üç yılı geçmeyen cezalarda suçlar bakımından uzlaştırma yoluna gidilebilmektedir. Uzlaştırmalara katılmayan taraflar bu uzlaşmaları kabul etmiş sayılmamaktadırlar.

Ceza Davasında Uzlaşmanın Hukuk Davasına Etkisi Nedir? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

0/5 (0 Reviews)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.