Ceza Hukuku Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?

Ceza Hukuku Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?

Ceza hukuku güvenlik tedbirleri, suçu işleyen kişilerin topluma kazandırılması amacı ile ve onlardan ya da kullandıkları araçlardan doğan tüm tehlikeleri önlemek için öngörülen önlemlerdir. Güvenlik tedbirleri suç niteliğindeki eylemler için uygulanan yaptırımlardır. Ceza ve güvenlik tedbirleri birbirinden oldukça farklı kavramlardır. Bu nedenle her iki kavram arasındaki farkları da bilmek gerekir. Bu farkları açıklamak gerekir ise şunlar söylenebilir:

Kusuru olmayan kişilere hiçbir şekilde ceza verilemez. Bununla birlikte güvenlik tedbirlerine kusur olmadan da hükmetmek mümkündür. Örnek vermek gerekir ise; akıl hastası olan kişinin suç işlemesi durumunda kendisine ceza vermek mümkün olmazken güvenlik tedbirine başvurulabilmektedir.

Bir diğer önemli nokta ise cezaların yalnızca gerçek kişiler hakkında uygulanmasıdır. Güvenlik tedbirleri ise tüzel kişiler için de uygulanabilmektedir.

Güvenlik Tedbirlerinin Özellikleri Nelerdir?

Güvenlik tedbirlerinin belli başlı özelliklerinden bahsedilebilir. Kişilerin topluma kazandırılması ve birtakım zararlı faaliyetlerinin önüne geçilmesinde etkili olan güvenlik tedbirlerinin genel özellikleri şunlardır:

  • Güvenlik tedbirlerinde yalnızca tek bir suç için hükmedilir. Kişilere ortada haksızlığa neden olan bir suç yok ise fiili işleyen kişiye güvenlik tedbiri uygulanamaz.
  • Güvenlik tedbiri bakımından suçta ve cezada kanunilik ilkesi her daim geçerlidir.
  • Güvenlik tedbirine başvurulabilmesi için fiilin suç teşkil etmesi yeterli olmaktadır. Aynı zamanda failin kusurlu olması da zorunluluk olarak görülmez.
  • Güvenlik tedbirleri yalnızca suçun konusu ile ilgili olarak uygulanmaktadır. Örneğin eşya müsaderesi ile kazanç müsaderesi suçun konusu ile ilişkili olarak uygulanan tedbirlerdir.
  • Güvenlik tedbirleri de suçun meydana gelmesi sırasında kullanılan araçlar ile ilgili olarak uygulanabilmektedir.

Güvenlik tedbirleri suçun niteliğine göre farklılık gösterir.

Ceza Hukuku Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?

Ceza hukukunda güvenlik tedbirleri kişilerin suç işlemesi durumlarında bu kişilerin yeniden topluma kazandırılabilmeleri nedeniyle uygulanan tedbirlerdir. Bu tedbirler ceza mahkemesi tarafından verilen cezalar ile birlikte de uygulanabilir. Suç işleyen kişilerin toplumda zararlı olabilecek tüm faaliyetlerini engellemek amacı ile uygulanmaktadır. Bunlar içerisinde özellikle şunlar sayılabilir:

  • Belli haklardan yoksun bırakılma
  • Müsadere
  • Akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirleri
  • Çocuklara özgü güvenlik tedbirleri
  • Tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbirleri
  • Sınır dışı edilme
  • Suçta tekerrür ve özel tehlikeli suçlar

Her biri farklı bir güvenlik tedbiri olarak uygulanmaktadır.

Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakılma

Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma kişilerin işledikleri suç nedeniyle mahkum oldukları cezanın infazını tamamlayana kadar kanunda belirtilen hakları kullanamama tedbiridir. Hak yoksunlukları kasten işlenen suçlarda gündeme gelmektedir. Bu suçlar nedeniyle verilen hapis cezalarının sonucu olarak şunlar söylenebilir:

  • Süreli, devamlı ve geçici olarak kamu görevlerinden yoksun bırakılırlar.
  • Seçme ve seçilme ehliyetlerinden yoksun bırakılırlar.
  • Velayet haklarından ve vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmetleri var ise bunlarda bulunmaktan yoksun bırakılırlar.
  • Dernek, vakıf, şirket, sendika ve siyasi parti tüzel kişiliklerin yöneticisi oldukları görevlerinden yoksun bırakılırlar. Aynı zamanda denetçisi olmaktan da yoksun bırakılmaktadırlar.
  • Bir kamu kurumu ya da bu nitelikteki bir meslek kuruluşu izni ile meslek ya da sanatı, kendi sorumluluğu altında icra etmekten yoksun bırakılırlar.

Bunlar kişilerin aldıkları cezaya göre yoksun bırakılma güvenlik tedbiridir.

Müsadere

Güvenlik tedbirleri arasında yer alan Müsadere kavramı bir malın ya da eşyanın mülkiyetinin devlete geçmesi olarak tanımlanır. Birçok kişi bu kavramı el koyma ile karıştırsa da her ikisi oldukça farklı kavramlar olarak açıklanır. Her iki kavram arasında oldukça belirgin farklılıklar bulunur. El koyma bir koruma tedbiri olarak tanımlanır. Bu durum CMK’de düzenlenmiş bir konudur. El koyma tedbiri yalnızca koruma amaçlı olarak verilen bir tedbirdir. Malın mülkiyetine yönelik olarak bir değişim içermemektedir. Aynı zamanda delil koruma amaçlı olarak uygulanır. Müsadere ise malın mülkiyetini yakından ilgilendiren bir konudur. Şu şekilde uygulanır:

  • Eşya Müsaderesi

Bir suçun işlenmesi sırasında kullanılan ya da suçun işlenmesi için tahsis edilen eşyaların tüm mülkiyetinin devlete geçmesidir. Bu durumun ortaya çıkması için de birtakım şartların oluşmuş olması gerekir. Şartlar ise şunlardır:

  • Eşyaların iyiniyetli olan üçüncü kişilere ait olmaması gerekir.
  • Eşya müsaderesi yalnızca kasten işlenen suçlarda ortaya çıkar. Bu bakımdan müsadere için kasten işlenmiş bir suç olması gerekir.
  • Eşya suçun işlenmesinde kullanılmış olmalıdır. İşlenmesine tahsis edilmesi de bu duruma uygundur.
  • Müsaderenin mutlaka ölçülü olması gerekir.

Bununla birlikte bazı eşyalar her durumda müsadere sistemine tabi olmaktadır. Bu eşyaların da neler olduğu TCK54/4’de detaylı olarak düzenlenmiştir. Düzenlenen eşyalar şunlardır:

  • Üretimi suç oluşturan eşya
  • Bulundurulması suç olan eşya
  • Kullanılması suç olan eşya
  • Taşınması suç olan eşya
  • Alım ve satımı suç olan eşya

Her durumda müsadereye konu olan eşyalardır.

  • Kazanç Müsaderesi

Kazanç müsaderesi ise işlenen suç birlikte kazanılan ya da elde edilen maddi gelirin ya da maddi gelirin değerlendirilmesi ile edinilen ekonomik kazancın mülkiyetinin devlete geçmesi durumudur. Buna karar verebilmek için söz konusu menfaatlerin üçüncü kişilere ait olmaması gerekir. Bununla birlikte eğer kişiler malın suç neticesinde elde edildiğini bilerek almışlar ya da kabul etmişler ise bu kazanç yine müsadereye dahil olur. Maddi menfaat suç işlenmesi ile ele geçirilmiş ise yine müsadere kapsamındadır.

Akıl Hastalarına Yönelik Uygulanan Güvenlik Tedbirleri

Fiilin meydana geldiği anda akıl hastası kabul edilen kişi hakkında tedavi ve koruma amacıyla güvenlik tedbirine başvurulur. Kişiler yüksek güvenliği bulunan hastanelerde koruma ve tedavi altına alınırlar. Bu kişiler eğer kaldıkları hastane tarafından hazırlanan raporla tehlike arz eden durumun kalktığı belirtilirse infaz hakimi kararı ile serbest kalabilirler.

Çocuklara Özgü Güvenlik Tedbirleri

Çocuklara yönelik olan güvenlik tedbirleri de kanunda detaylı olarak belirtilmektedir. Bunların ne suretle uygulanması da kanunun içeriğinde detaylı olarak belirtilmektedir.

Tüzel Kişiler Hakkında Güvenlik Tedbirleri

Tüzel kişiler hakkında herhangi bir ceza yaptırımı uygulanmamaktadır. Ancak işlenen suçlar nedeniyle kanunlarda öngörülebilecek olan güvenlik tedbir niteliğindeki tüm yaptırımlar saklı tutulur. Güvenlik tedbirlerine başvurulabilmesi için birtakım şartlar aranmaktadır. Bu şartlar ise şunlardır:

  • Öncelikle ortada işlenmiş bir suç olması gerekir.
  • Tüzel kişi, özel hukuk tüzel kişisi olmak zorundadır.
  • Tedbirin suç ile orantılı olması önemlidir.
  • Kanunda güvenlik tedbiri için de açıkça belirtilen bir hüküm olması önemlidir.

Bu tedbirler iznin iptali ve müsadere olarak uygulanır.

Sınır Dışı Edilme

Sınır dışı edilme ise ortaya çıkan bir suç nedeniyle mahkum edilen bir yabancının denetimli serbestlik uygulanarak ceza infazına ya da salıverilmesine karar verilir. Her halde ceza infazı tamamlandıktan sonra sınır dışı işlemleri için bir değerlendirmeye alınır. Bu süreçte kişinin durumu İçişleri Bakanlığına bildirilmektedir. Yabancı kişinin kendi isteği olmadan ülke dışına çıkarılması durumudur.

Ceza Hukuku Güvenlik Tedbirleri Nelerdir? Makalemizin sonuna geldik Asıl anakonumuz olan İstanbul Ceza Avukatı makalemizi incelemeyi unutmayınız. Profesyonel ve kendi alanında uzman Avukatlarımıza soru sormak veya dava açmak isterseniz 0 531 274 12 55 Telefon numaramızdan veya iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

5/5 (1 Review)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.